Izaberi pregled

Pregled tjedna


<studeni 2007>
pusčpsn
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293012
3456789

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Ostalo

Uprava za zaštitu kulturne baštine / Poziv na evidentiranje izrađenih procjena kulturnih dobara i umjetninadatum početka/završetka: 30.11.2007.
Organizator: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Uprava za zaštitu kulturne baštine


Stalna izloženost pokretnih kulturnih dobara i umjetnina brojnim oblicima nezakonitog prometa, iziskuju od Ministarstva kulture i Ministarstva unutarnjih poslova poduzimanje i iniciranje niza aktivnosti radi sprečavanja osiromašenja vrijedne kulturne baštine Republike Hrvatske. Poduzetim se mjerama posljednjih godina smanjila učestalost krađa kulturnih dobara, posebno u sakralnim objektima. No kako i nadalje krađe, nezakonita trgovina i nezakonito iznošenje iz zemlje ugrožavaju kulturnu baštinu, nužno je kontinuirano i koordinirano provođenje aktivnosti radi njihovog onemogućavanja.

Imajući u vidu u posljednjih nekoliko godina sve izraženije tendencije vezane uz nezakoniti promet kao što su, uz razvoj zakonitog, stalni rast nezakonitog tržišta umjetnina te sve učestalija pojava krivotvorenih kulturnih dobara i umjetnina na tržištu, željeli bismo skrenuti pažnju na jednu od mjera koju je nužno provoditi i za čiju je realizaciju neophodna suradnja muzejsko-galerijskih ustanova.

Zbog sve dinamičnijeg tržišta, sve su učestalija obraćanja potencijalnih kupaca ili prodavatelja neovisnim procjeniteljima ali i muzejsko-galerijskim stručnjacima, posebno u Gradu Zagrebu, radi utvrđivanja autentičnosti i procijene tržišne vrijednosti nekog kulturnog dobra i umjetnine. S obzirom na spomenute nezakonitosti, željeli bismo ukazati na potrebu da se prilikom izrade navedenih ekspertiza od strane muzejsko – galerijskih stručnjaka, a u skladu s propisima ustanove, redovito vodi i precizna evidencija osoba koje traže ekspertizu, kao i umjetnina za koje je ona zatražena. Također, potrebno je imati i ažurni pregled svih izrađenih ekspertiza. Postojanje preglednih i preciznih evidencija, jedna je od mjera koja će omogućiti kvalitetniju kontrolu tržišta, te omogućiti Ministarstvu unutarnjih poslova efikasnije djelovanje na otkrivanju kriminalnih djela i eventualnih nezakonitosti u svezi s umjetninama i kulturnim dobrima.

Željeli bismo, nadalje, naglasiti nužnost i zakonsku obvezu muzejsko-galerijskih ustanova i stručnjaka da u slučaju sumnje u autentičnost neke na procjenu donesene umjetnine, odnosno sumnje u legalitet njezina porijekla, o tome odmah obavijeste Ministarstvo unutarnjih poslova (umjetnine@mup.hr).

U uvjerenju da ćemo ovom, kao i ostalim nužnim zajedničkim aktivnostima, pridonijeti suzbijanju nezakonitog prometa kulturnim dobrima i umjetninama, zahvaljujemo na suradnji.