Izaberi pregled

Pregled tjedna


<veljača 2013>
pusčpsn
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728123
45678910

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Izložba

Picasso: remek-djela iz Musee National Picasso u Parizu

Galerija Klovićevi dvori

mjesto održavanja: Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb
datum početka/završetka: 23.03.2013. / 07.07.2013.
radno vrijeme: pon-ned 10-20 sati; pet-sub 10-22 sata
cijena ulaznice: Pojedinačna ulaznica za odrasle 70 kn; Pojedinačna ulaznica s popustom 50 kn (učenici, studenti i umirovljenici i sl.); Obiteljska ulaznica 100 kn
autor stručne koncepcije: Autorica izložbe: Anne Baldassari; Kustosica izložbe: Marina Viculin
broj eksponata: 56 slika i skulptura
organizator: Galerija Klovićevi dvori

Izložba 'Picasso: remek-djela iz Musee National Picasso u Parizu', dosad najveća i najznačajnija izložba Picassovih djela u ovom dijelu Europe, otvorit će se 23. ožujka  u Klovićevim dvorima.

S obzirom na veliki interes za bogat i raznovrstan opus jednog od najvećih svjetskih slikara, kao i na atraktivnost izložaka koji daju cjelovit presjek njegova stvaralaštva, očekuje se da će zagrebačka izložba djela iz stalnog postava pariškog Nacionalnog muzeja Pabla Picassa, koja će trajati do kraja lipnja, zabilježiti rekordan broj posjetitelja.

To je najopsežnija izložba Picasa u ovom dijelu svijeta, bilo je i dosad njegovih izložbi, ali nisu pokrivale cijeli opus, od najranijih djela nastalih kada je imao četrnaest godina do onih iz godine njegove smrti, rekla je za Hinu Marina Viculin, ravnateljica Klovićevih dvora.

Na retrospektivi će se vidjeti sve faze njegova stvaralaštva, plava, ružičasta, kubistička, klasična, napomenula je Viculin, a predstavit će se i neka od njegovih djela s elementima primitivističkog i ekspresionističkog slikarstva. Uz to, izložit će se 41 fotografija i prikazati dokumentarni film koji do detalja razotkriva slikarev zanimljiv život.

Izložit će se 56 slika i skulptura u izboru direktorice Nacionalnog muzeja Pabla Picassa, Anne Baldassari, koja je 2004. u Klovićevim dvorima bila kustosica izložbe 'Picasso i Dora Maar: dodir pogledima' i zahvaljujući kojoj je došlo do izložbe s 'impozantnom listom Picassovih radova, gotovo najvrjednijih djela iz njegova opusa'.

Ekskluzivnosti izložbe doprinosi i činjenica da je to zadnja prilika da se ta djela iz stalnoga postava Nacionalnog muzeja Picassa vide izvan matičnoga muzeja jer se on sada renovira, a kada u svibnju završi rekonstrukcija djela mu se vraćaju i više ga neće napuštati.

Zagrebačka izložba jedna je od dvije koje su sada na turneji diljem svijeta, a sva djela trebaju se vratiti u pariški muzej do kraja lipnja jer se on ponovno otvara u rujnu zbog čega su pripreme za izložbu bile izuzetno intenzivne i kratke, napomenula je Viculin.

Priprema je trajala samo šest mjeseci, a obično se takvi projekti pripremaju tri godine, rekla je, dodavši da su s obzirom na vrijednu građu sve mjere osiguranja na najvišoj razini, a iz pariške centrale dolazi i njihov inspektor za sigurnost.

Viculin smatra da će u ovoj godini biti teško nadmašiti taj izložbeni projekt, a očekuje se da će on, među ostalim i zbog sustavne promidžbe u regiji, nadmašiti sve dosadašnje izložbe u Klovićevim dvorima. One najposjećenije, 'Van Gogh, Mondrian i Haaška slikarska škola', 'Dora Maar i Picasso', 'Tiha pobuna – najveći majstori njemačkog ekspresionizma', 'Pompeji – život u sjeni Vezuva' i 'Marc Chagall – Priča nad pričama', imale između 80 i sto tisuća posjetitelja.
(Hina)

 

Više o izložbi :

Galerija Klovićevi dvori > Remek-djela iz Muzeja Picasso > http://galerijaklovic.hr/izlozba/picasso

 

Prenosimo iz tiska:

Picassova izložba u Zagrebu: Hoće li galerija znati zaraditi na najvećem umjetničkom brendu 20. st., Jutarnji list

Anne Baldassari: Moj život s Picassom, Večernji list, 18.3.2013.