TUSCULUM

 

Tusculum - područna zgrada Arheološkog muzeja u Solinu sagrađena je 1898. pored ostataka starokršćanske bazilike na Manastirinama. Gradnju je naručio znameniti hrvatski arheolog i istraživač Salone, don Frane Bulić, za potrebe arheologa i njihova istraživačkog rada. Fasadu zgrade je dao ukrasiti brojnim spolijama: kapitelima, natpisima i skulpturama koje manjim dijelom potječu iz Salone, a većim dijelom sa staroga zvonika splitske katedrale.


1. Pogled na zgradu Tusculuma

Unutrašnjost Tusculuma je prema želji don Frane Bulića oslikao splitski slikar, dominikanac Vinko Draganja. U prizemlju se nalazila tzv. Gostinjska soba, [2] gdje je Bulić običavao primati brojne posjetitelje Salone. Zidovi te prostorije su bili oslikani u pompejanskom stilu, dok je strop bio ukrašen starokršćanskim motivima. Sredinu stropa je krasio Dobri pastir, a uokolo su prikazi pauna, ribe, golubice, dupina i vinove loze. Na istočnom zidu, između dvije manje niše, su bili ispisani stihovi rimskog pjesnika Horacija kojima se veličalo selo i ljepota života na selu. Na sredini prostorije nalazio se kameni stol poduprt kapitelima i bazama stupova, okružen s nekoliko drvenih katriga ručne izradbe te dva dna sarkofaga.


2. Bulić u negdašnjoj Gostinjskoj sobi

Ta je prostorija prigodom obilježavanja 50. godišnjice Bulićeve smrti, godine 1984., adaptirana u Spomen-sobu, a 2008. godine vraćen joj je izvorni izgled [3]. Izvedene su replike oslika i obnovljen je kameni namještaj. Na zidovima su izložene fotografije i ilustracije u izvornim okvirima, koje su krasile zidove još u Bulićevo vrijeme. Postavljena je vitrina u kojoj su izloženi njegovi rukopisi, tiskane knjige i osobni predmeti. Iznad vitrine na zidu su postavljene fotografije vezane uz Bulićev rad u Saloni.


3. Spomen-soba nakon obnove

Uz južnu stranu zgrade nalazi se vrt s fontanom i lijepo uređenom šetnicom omeđenom kamenim stupovima ukrašenim stilski različitim kapitelima.

Danas su u zgradi Tusculuma smještene radne prostorije kustosa za Solin i čuvara koji skrbe o zaštiti i održavanju Salone, priručna biblioteka i dio radionice (crtačko-arhitektonski odio) kao i depo spomenika. Na Manastirinama je uređen glavni ulaz u arheološki kompleks Salone ispred kojega se nalazi veliko parkiralište.

Arheološki lokalitet Salona:
Jagoda Mardešić, viša kustosica
Ema Višić Ljubić, viša kustosica

 

 

copyright (c) Carnet & MDC
design Novena Studio