HR | EN
fraza ključna riječ
ime i/ili prezime ustanova
polja djelovanja mjesto
stručno zvanje zvanje
 

Mirjana Randić

Zvanje dipl. etnolog i prof. engleskog jezika
Znanstveni stupanj VSS
Stručno zvanje muzejski savjetnik
Ustanove Etnografski muzej Zagreb
Mirjana Randić rođena je 1946. godine u Zagrebu. Diplomirala je etnologiju i engleski jezik i književnost na Filozofskome fakultetu 1972. godine. Iste godine zaposlila se u Etnografskome muzeju u Zagrebu kao kustos pripravnik. Od 1974. radila je kao kustos, 1985. postala je viši kustos, a od 1993. godine je muzejska savjetnica.
U Muzeju je bila zadužena za Zbirku lončarstva, Zbirku košaraštva i Zbirku glazbala. U svojemu terenskom radu naročito se bavila prehranom i narodnom medicinom, a rezultate svojih istraživanja objavila je u muzejskim publikacijama.
Autorica je i suautorica niza izložaba: „Lončarstvo Hrvatskog zagorja“ (1974.), „Lončarstvo Hrvatske“ (1979.), koja je predstavljena i u Mađarskoj, „Košaraštvo“ (1990.), „Uskrsni i božićni običaji“ (1990. – 1998.), „Narodna medicina“ (2001.), „Voda – plavo zlato“ (2005.), „Svijet hrane u Hrvatskoj“ (2007.) i „Moć boja: kako su boje osvojile svijet“ (2009.).
Za izložbu „Narodna medicina“ kao dio tima dobila je 2002. godine Godišnju nagradu Hrvatskoga muzejskog društva, a za izložbu „Moć boja: kako su boje osvojile svijet“ iz 2009. godine posebno priznanje Hrvatskoga muzejskog društva kao autorica koncepcije izložbe uz Aidu Brenko i autore likovnoga postava Branimira Paškvana, Niku Pavlinek i Damira Prizmića.
Suorganizatorica je znanstvenih skupova o hrani: 15. Međunarodne konferencije etnologa – istraživača prehrane na temu mediteranske prehrane i njezina utjecaja na okolne zemlje 2004. godine te skupova „Vizualizacija hrane u muzeju“ i „Turist za stolom – tradicionalna ishodišta gostoljublja“ u okviru izložbe „Svijet hrane u Hrvatskoj“ 2007. godine.
Suautorica je i scenaristica filma „Narodna medicina“ u izdanju Etnografskoga muzeja Zagreb te serijala „Narodna medicina“ Hrvatske radio-televizije.
Sudjelovala je u obradi etnografske građe Muzeja grada Iloka i izradi prijedloga stalnoga postava.

Fotogalerija

Iz knjižnice MDC-a