HR | EN
  • Povećaj prikaz
  • Smanji prikaz
  • Promjena kontrasta
  • Sivi tonovi
  • Promjena fonta
  • Vrati izvorno
fraza ključna riječ
ime i/ili prezime ustanova
polja djelovanja mjesto
stručno zvanje zvanje
 

Josip Ladović

Zvanje prof. povjesti umjetnosti
Stručno zvanje konzervator (u mirovini)
Polje djelovanja konzervatorstvo
Uže polje djelovanja zaštita spomenika kult., predavač estetskog odgoja
Ustanove Konzervatorski zavod, Zagreb,
Radničko sveučilište, Zagreb,
Zavod za zaštitu spomenika kulture
Josip Ladović rođen je 1928. u Zagrebu, gdje je završio Klasičnu gimnaziju. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je 1953. povijest umjetnosti. Prvo radno mjesto bilo mu je u Hrvatskom restauratorskom zavodu (Konzervatorski odjel) u Zagrebu, zatim u Radničkom sveučilištu te u Zavodu za zaštitu spomenika kulture, gdje se bavio konzervatorskim radovima.
Budući da je imao lijep rukopis, još kao student pisao je reklame i natpise za izložbe. Često je radio na postavljanju izložaba poznatih slikara pa je jednom prilikom upoznao slikara Vilka Gecana s kojim se sprijateljio, i to je na neki način promijenilo njegov život usmjeravajući ga više prema slikarstvu. Iz toga je proizašla ideja o velikoj retrospektivnoj izložbi V. Gecana, koju je J. Ladović postavio 1964. u Umjetničkom paviljonu. Bavljenje slikarstvom V. Gecana rezultiralo je monografijom o V. Gecanu.
J. Ladović je surađivao s gotovo svim muzejima u gradu Zagrebu kojima je radio stalne postave, a najznačajniji su Numizmatička zbirka u Arheološkome muzeju u Zagrebu, Zlato i srebro Dubrovnika i druge. Vrlo plodnu suradnju ostvario je s mnogim kustosima pa je tako s Jelkom Ribarić Radauš postavio etnografsku izložbu "Igra čarobnih niti". Radio je i postave izložaba poznatih slikara - Postružnika, Svečnjaka, Gecana i mnogih drugih.
U Muzeju za umjetnost i obrt surađivao je na postavu za izložbu sitne keramike. S Muzejom grada grada Zagreba, Hrvatskim školskim muzejom, Galerijom Klovićevi dvori i mnogim drugima izvan Zagreba također je često surađivao.
Svoje slikarske ambicije ostvarivao je izradom plakata, iako se kao slikar nikad nije predstavio javnosti. Također je često radio postave izložaba naših muzeja u inozemstvu.
Autor je brojnih tekstova, surađivao je u mnogim časopisima. Za svoj rad nagrađen je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića i Nagradom Društva konzervatora RH.

Josip (Joža) Ladović preminuo je 19.1.2011. godine.

Napomena: podatci preuzeti iz anketnog upitnika, materijala predanih za Personalni arhiv MDC-a i iz intervjua snimljenog 10. travnja 2003. Razgovor vodila i snimila Jozefina Dautbegović.

Fotogalerija

Zvučni zapis

Tekst zvučnog zapisa

Naročito mi u sjećanju ostaje izložba "Zlato i srebro Dubrovnika", kad sam izložbu iz Zagreba preselio u Dubrovnik i kad smo u Dubrovniku trebali otvoriti, bile su nove vitrine, a staklo je trebalo stići iz Zagreba. Pozivnice su već bile poslane. Dakle, u šest sati ili sedam će biti to svečano otvorenje. Meni su vitrine pune zlata, a nemam stakla. To je bila panika. Onda je staklo ipak konačno došlo u posljednju čas. Onda sam ponovno počeo pušiti jer sam htio pojesti prste.

Iz knjižnice MDC-a