HR | EN
  • Povećaj prikaz
  • Smanji prikaz
  • Promjena kontrasta
  • Sivi tonovi
  • Promjena fonta
  • Vrati izvorno
fraza ključna riječ
ime i/ili prezime ustanova
polja djelovanja mjesto
stručno zvanje zvanje
 

Miroslav Klemm

Zvanje prof. povijesti umjetnosti i komparativne književnosti
Znanstveni stupanj VSS
Stručno zvanje muzejski savjetnik
Polje djelovanja Kulturno - povijesni odjel, nabožne sličice, glazbena zbirka, zbirka topova, zbirka arhitekture, keramička zbirka, tehnička zbirka
Ustanove Gradski muzej Varaždin
Miroslav Klemm rođen je 1946. godine u Zagrebu. Diplomirao je povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskome fakultetu u Zagrebu 1973. godine.
Odlaskom ravnateljice prof. Mire Ilijanić u mirovinu zaposlio se 1974. godine u Gradskome muzeju Varaždin.
Njegovo područje interesa i profesionalnoga djelovanja obuhvaćalo je Kulturnopovijesni odjel, a obrađivao je i evidentirao Zbirku nabožnih sličica, Glazbenu zbirku, Zbirku topova, Zbirku arhitekture, Keramičku zbirku i Tehničku zbirku.
Napisao je niz stručnih tekstova o povijesti Varaždina, njegovu plemstvu i djelovanju Gradskoga muzeja Varaždin.
Autor je više od dvjesto izložaba.
Poslije odlaska u mirovinu napisao je tri knjige u kojima se bavi gradom Varaždinom.
U djelu „Izgubljeni grad: foto-esej o neskladnim građevinskim intervencijama u povijesnom tkivu Varaždina“ predstavio je oko osamdeset veduta grada koje su nebrigom i nasilnim interpolacijama izgubile svoju nekadašnju vrijednost.
„Nepoznato cvijeće Varaždina“ knjiga je u kojoj je obradio arhitektonski i umjetnički ostvarene cvjetne aranžmane u eksterijerima i interijerima varaždinske gradske jezgre i njezinih palača.
Djelom „Stoljeća oko nas: zagonetke varaždinske arhitekture, kiparstva i slikarstva“ uputio je na vrijedne skulpture, slike i arhitektonske detalje Varaždina nastale u razdoblju od antike, preko srednjega vijeka, gotike i baroka, pa sve do historicizma.

Fotogalerija

Iz knjižnice MDC-a