HR | EN
fraza ključna riječ
ime i/ili prezime ustanova
polja djelovanja mjesto
stručno zvanje zvanje
 

Zdenko Jajčević

Zvanje prof. tjelesnog odgoja
Polje djelovanja kineziologija, povijest športa
Uže polje djelovanja pedagoška djelatnost, leksikografija, športsko novinarstvo,
Ustanove Jugoslavenski leksikografski zavod,
Hrvatski športski muzej
Zdenko Jajčević rođen je u Zagrebu 1947. godine. Osnovnu i srednju školu završio je u Zagrebu i diplomirao na Fakultetu za fizičku kulturu, također u Zagrebu, s temom Razvoj športske periodičke štampe u Hrvatskoj.
Prvo radno mjesto u svojstvu trenera ragbi kluba zasnovao je u SOFK-u 1974.
Listopada 1978. zaposlio se kao stručni suradnik u Uredništvu Sportskog leksikona Jugoslavenskoga leksikografskog zavoda, gdje je radio do 1984. Poslove kustosa u Muzeju fizičke kulture pri Fakultetu za fizičku kulturu preuzeo je 1984. godine. U sklopu rada u Muzeju prikupljao je predmete, pokretao akcije, priređivao izložbe i objavljivao tekstove iz povijesti muzeologije tjelovježbe i športa. Realizirao je otkup i donacije više od tri stotine ostavština i zbirki sportaša i sportskih organizacija.
Od 1980. suradnik je u časopisu Povijest sporta, a od 1983. do 1999. član je njegova uređivačkog odbora i tehnički urednik. Od 1988. do 2007. predavač je predmeta Povijest športa na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu i Splitu. Bio je član komisije za izradu Strategije hrvatskog športa.
Dvadesetak godina vodio je poslove registracije Hrvatskoga športskog muzeja, a kad je Muzej 2003. registriran, imenovan je njegovim prvim ravnateljem. Usporedo je nastupao za ekipu Ragbi kluba Zagreb i odigrao više od 800 utakmica. Bio je izbornik ragbi reprezentacije Jugoslavije, prvi izbornik hrvatske ragbi reprezentacije i trener prvoga ženskog ragbi kluba Viktorija.
Zdenko Jajčević dvadeset je godina suradnik brojnih enciklopedijskih izdanja Leksikografskog zavoda „Miroslav Krleža“, a napisao je i nekoliko monografskih izdanja: Dvadeset godina Ragbi kluba Zagreb, 1984., Sportska publicistika u Hrvatskoj, 1987., Sto godina skijanja u Zagrebu, 1994., Olimpijada, olimpijske igre, olimpizam, 2000. Leteće krilo, 2001., Stoljeće stolnog tenisa u Hrvatskoj, 2002., Olimpizam u Hrvatskoj, 2007.
Autor je više od 35 izložaba i preko 40 članaka u časopisu Povijest sporta, autor elaborata za Muzej Dražena Petrovića, mentor brojnih diplomskih radova, voditelj komisija i društava za povijest sporta te autor jedanaest televizijskih filmova.
Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja; Zlatne značke društva pedagoga fizičke kulture SR Hrvatske, 1994., Republičke nagrade športa Dr. Franjo Bučar, 2001., nagrade Hrvatskoga olimpijskog odbora Matija Ljubek, 2007. i Reda Danice hrvatske s likom Franje Bučara, 2007.

Napomena: podatci preuzeti iz anketnog upitnika, materijala predanih za Personalni arhiv MDC-a i iz intervjua snimljenog 18. srpnja 2008.

Fotogalerija

Zvučni zapis

Tekst zvučnog zapisa

Odjel predmeta gdje je popisano negdje oko 5000 predmeta; ti predmeti stalno dolaze. To je odjel velikih predmeta i rekvizita. Vi sad oko sebe vidite skije i različite rekvizite koji su u športu, naročito za stalni postav, važni. Vi jednostavno kad dođete u priliku vidjeti takav predmet - teniski reket s početka 20. stoljeća, jednostavno ga morate ovdje donijeti, jer kad će vam trebati nećete ga moći pronaći. Zatim je tu odjel plakata i diploma kojih imamo negdje 3000. To je najveća zbirka športskih plakata u nas i sljedeće, čime se neobično ponosimo, to je naša arhiva koju smo relativno uspjeli srediti, a najvrijedniji pripadaju Franji Bučaru i Hrvoju Macanoviću. On je bio izuzetan znalac športa. Međutim nakon 1945. počeo se baviti nekim čudnim aktivnostima, to je vjerojatno bilo uvjetovano nekim partijskim aktivnostima. On je prešao totalno na rekreaciju, koja inače nama nije toliko zanimljiva. Nije skupljao arhivske dokumente vezane uz šport. Ali u prijeratnom periodu, ono što je skupljao vezano za veslanje, plivanje, vaterpolo, atletiku, spada u prave bisere, jer ih praktično ne možete naći.

Iz knjižnice MDC-a