HR | EN
fraza ključna riječ
ime i/ili prezime ustanova
polja djelovanja mjesto
stručno zvanje zvanje
 

Dolores Ivanuša

Zvanje prof. povijesti umjetnosti
Stručno zvanje muzejska savjetnica (u mirovini)
Polje djelovanja likovna umjetnost, Likovna zbirka 20. stoljeća,
Uže polje djelovanja likovna umjetnost hrvatskog antifašističkog otpora
Ustanove Muzeju revolucije naroda Hrvatske,
Hrvatski povijesni muzej
Dolores Ivanuša rođena je u Zagrebu 1937. Gimnaziju i Filozofski fakultet, grupu povijest umjetnosti i kulture diplomirala je u Zagrebu 1962.
Od 1964. radila je u Muzeju revolucije naroda Hrvatske kao kustosica, voditeljica memorijalnih muzeja, vezanih uz Muzej revolucije naroda Hrvatske.
Od 1976. bila je voditeljica Zbirke likovne umjetnosti 20. stoljeća u Muzeju revolucije kojoj je osnova Zbirka likovne umjetnosti nastala u vrijeme hrvatskog antifašističkog otpora. Od 1981. do 1985. bila je vršiteljica dužnosti direktora. Ukidanjem Muzeja revolucije naroda Hrvatske sva je muzejska građa ušla u sastav novog, Hrvatskog povijesnog muzeja, pa je rad u Likovnoj zbirci proširen i tematski i vremenski. Sukladno tome promijenio se i njezin naziv u Likovna zbirka 20. stoljeća.
D. Ivanuša je autorica niza izložaba od kojih su najvažnije: "Umjetnost Hrvatske u NOB-u 1941.-1945.", Varšava, 1981., monografska izložba "Petar Šimaga Šumski"; "Crtež i akvarel (1943.-1945.)", MRNH, 1989., Zagreb, "Partizanska karikatura", MRNH, Zagreb, 1989., "Umjetnost hrvatskog antifašističkog pokreta", HPM, Zagreb 1994.,"Dimenzije jednog vremena. Židovi - likovni umjetnici u antifašističkoj borbi i žrtve holokausta", Galerija židovske općine Zagreb, 1996., "Likovna kolonija Monopoli-Cozzana 1944.", HPM, Zagreb, 2002., "Slavko Bril 1900.-1943./44".- retrospektiva, Galerija židovske općine Zagreb, 2004. Dolores Ivanuša je od 2003. godine u mirovini.

Napomena: podatci preuzeti iz anketnog upitnika, materijala predanih za Personalni arhiv MDC-a i iz intervjua snimljenog 11. rujna 2002. Razgovor vodila i snimila Jozefina Dautbegović.

Fotogalerija

Zvučni zapis

Tekst zvučnog zapisa

1994. sam napravila jednu izložbu pod nazivom "Dimenzije jednog vremena" u Židovskoj općini. To su bili prikazi Židova - likovnih umjetnika, koji su bili ili žrtve holokausta ili su bili u narodnooslobodilačkoj borbi. Tako sam tamo neke izvukla iz totalnog zaborava, koji doduše ne pripadaju korpusu hrvatske likovne umjetnosti kao Salamon Papo ili Danijel Ozmo, ali recimo Papo je studirao u Zagrebu, u Jasenovcu je stradao. Isto tako Ozmo. Ozmo nije studirao u Zagrebu, još tako neke osobe kao Otilija Berger, koja je isto studirala u Zagrebu na Akademiji, ali ona je bila članica Bauhausa i vratila se '41 u Jugoslaviju i tamo kraj Osijeka, na onom dijelu Baranje koja je pripadala pod Mađarsku ona je bila uhvaćena deportirana i završila je u Auschwitzu.

Iz knjižnice MDC-a