HR | EN
fraza ključna riječ
ime i/ili prezime ustanova
polja djelovanja mjesto
stručno zvanje zvanje
 

Franjo Horvatić

Zvanje prof. povijesti
Stručno zvanje viši kustos (u mirovini)
Polje djelovanja povijest, voditelj povijesne zbirke, direktor muzeja
Uže polje djelovanja kulturno naslijeđe srednje Podravine, naivno slikarstvo, urednički poslovi
Ustanove Ekonomska škola u Koprivnici,
Muzej grada Koprivnice
Franjo Horvatić je rođen u Novigradu Podravskom 1936. Opću je gimnaziju završio 1955. u Koprivnici. Povijest i sociologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, diplomirao je 1961. godine. Između 1961. i 1963. radio je kao srednjoškolski profesor povijesti na Ekonomskoj školi u Koprivnici. Godine 1963. godine naslijedio je dr. Leandera Brozovića, prvog profesionalnog koprivničkog muzealca i osnivača muzeja, na mjestu kustosa povijesti i vršitelja dužnosti direktora Muzeja grada Koprivnice.
Od 1964. godine vodio je preseljenje Muzeja grada Koprivnice, svih muzejskih zbirki i pokretne muzejske građe iz privremenog smještaja u privatnoj kući dr. Stanka Sulimanovića u zgradu Kotarskog suda i radio na popisivanju, inventiranju i stručnoj obradi muzejske građe.
Franjo Horvatić izučavao je povijesno i kulturno nasljeđe srednje Podravine, prije svega Koprivnice i okolnih naselja. Kao direktor Muzeja grada Koprivnice organizirao je i vodio niz terenskih istraživanja i muzejskih akcija na prostoru bivšeg Kotara Koprivnica, a potom i sabiranja muzejske građe. Bio je zagovornik muzejskog i muzeološkog koncepta u kojem se muzejske zbirke i muzejski predmeti izlažu in situ, tako da je između 1965. i 1990. potaknuo ili stručnim savjetima, ekspertizama, i koncepcijama sudjelovao u osnivanju, muzejskoj obradi i postavljanju niza zavičajnih, muzejskih i galerijskih zbirki kao izdvojenih muzejskih jedinica Muzeja grada Koprivnice na širem području bivše Skupštine općine Koprivnica.
Od 1975. do 1995. godine Franjo Horvatić je bio odgovorni urednik Podravskog zbornika, te glavni i odgovorni urednik Biblioteke Podravskog zbornika. Kao glavni i odgovorni urednik Biblioteke Podravskog zbornika tijekom dvadeset godina objavio je i uredio niz knjiga značajnih hrvatskih autora: Leandera Brozovića, Nade Klaić, Dragutina Feletara, Zorka Markovića, Mihovila Pavleka Miškine, Josipa Turkovića, Vladimira Crnkovića, Marijana Špoljara i drugih.

Napomena: podatci preuzeti iz anketnog upitnika, materijala predanih za Personalni arhiv MDC-a i podataka iz Muzeja grada Koprivnice.

Fotogalerija

Iz knjižnice MDC-a