HR | EN
fraza ključna riječ
ime i/ili prezime ustanova
polja djelovanja mjesto
stručno zvanje zvanje
 

Ida Horvat

Zvanje prof. talijanskog jezika i povijesti umjetnosti
Stručno zvanje viša kustosica (u mirovini)
Polje djelovanja umjetnost, umjetnički obrt
Uže polje djelovanja zbirke namještaja, keramike, stakla, metala, građanske odjeće, modnog pribora
Ustanove Muzej Slavonije
Ida Horvat rođena je 1939. u naselju Šećerana u Belom Manastiru, u Baranji. Filozofski fakultet, grupu talijanski jezik i povijest umjetnosti, završila je u Zagrebu. Budući da joj je otac podrijetlom Mađar, Ida Horvat, uz talijanski kao materinski, govori i mađarski jezik. Sav radni vijek provela je u Muzeju Slavonije Osijek, gdje je vodila Zbirku umjetničkog obrta koju su činile zbirke namještaja, keramike, stakla, metala, građanske odjeće i modnog pribora.
Za vrijeme Domovinskog rata pakirala je i evakuirala muzejske predmete sklanjajućiih od ratne opasnosti. Od 1991. do 1997. godine, u vrijeme srpske okupacije istočne Slavonije, bila je na okupiranom teritoriju u Belome Manastiru i nije mogla dolaziti na posao pa je imala prekid radnog staža, ali joj je radno mjesto sačuvano do mirne reintegracije. Godine 1997. vratila se na posao.
Na poziv građana često je kao kustosica odlazila na teren radi otkupa, procjene i atribucije predmeta. Radila je na gotovo svim muzejskim izložbama koje je u to vrijeme muzej postavio, no te izložbe nisu imale popratne kataloge pa o njima nema puno tragova osim naslova izložaba, pozivnica i fotografija.
Sama je još 1972. priredila izložbu "Osječka secesija", a kasnije je sav taj materijal otpremljen u MUO u Zagreb, na veliku izložbu "Secesija u Hrvatskoj". Stručne tekstove najčešće je objavljivala u Osječkom zborniku, Zborniku slavonskih muzeja i u dnevnim listovima. Od njezinih izložaba napoznatije su : "90 godina Muzeja Slavonije Osijek", 1968., "Stilski satovi 18. i 19. stoljeća", 1971., "Zbirka fajanse Muzeja Slavonije Osijek", 1977. "Građanska odjeća u Osijeku 19. i 20. stoljeća", 1981., "Mjerenja vremena kroz stoljeća", 1983., "Europski porculan Muzeja Slavonije Osijek" 1988.," Zbirka stakla Muzeja Slavonije Osijek", 1991. "Secesija slobodnog i kraljevskog grada Osijeka", 2001. i mnoge druge.
Za svoj rad odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića, a 21. prosinca 2006. i nagradom Hrvatskog muzejskog društva "Pavao Ritter Vitezović" za životno djelo.

Napomena: podatci preuzeti iz anketnog upitnika, materijala predanih za Personalni arhiv MDC-a i iz intervjua snimljenog 20. listopada 2004. Razgovor vodila i snimila Jozefina Dautbegović.

Fotogalerija

Zvučni zapis

Tekst zvučnog zapisa

Izložbama sam nastojala predmete izvući iz depoa i pokazati ih ljudima. Na taj način sam i ja sama upoznavala materijal. Dok se predmet ne uzme u ruke, dotle ga se ne može upoznati. Ja sam uživala u tim pripremama za izložbe, sama prala materijal, čistila i ogledavala ga sa svih strana i tako sam ga sama zapravo upoznavala i mogla ga ljepše prezentirati i voditi. Naravno da su naše izložbe tada bile skromne, u okviru tadašnjih mogućnosti, bez popratnog materijala ali sada su nam izložbe zaista reprezentativne.

Iz knjižnice MDC-a