HR | EN
fraza ključna riječ
ime i/ili prezime ustanova
polja djelovanja mjesto
stručno zvanje zvanje
 

Stjepan Brlošić

Zvanje akademski slikar i kipar
Polje djelovanja likovna umjetnost, moderna likovna umjetnost, kiparstvo
Uže polje djelovanja osječki slikari 18. i 19. stoljeća
Ustanove Galerija likovnih umjetnosti, Osijek
Stjepan Brlošić rođen je 1918. u Piškorevcima kod Đakova. Akademiju likovnih umjetnosti, studij kiparstva, upisao je u Zagrebu 1938. u klasi profesora Frane Kršinića i Ivana Lozice ali je zbog rata morao prekinuti studij da bi ga tek 1951. završio u Beogradu.
Poslije završene Akademije bio je profesor u osječkoj Gimnaziji, a 1961. osnovao je i bio ravnatelj Galerije likovnih umjetnosti u Osijeku sve do 1973. godine.
Autor je prvog stalnog postava Galerije likovnih umjetnosti, kao i osnivač Podružnice ULUH-a za Slavoniju (1962.).
Među brojnim izložbama Galerije koje je on radio izdvajaju se; "Osječki slikari 19. stoljeća", velika "Retrospektiva Huge Conrada von Hötzendorfa" te, također velika izložba, "Umjetnost 18. stoljeća u Slavoniji". Autor je brojnih predgovora katalozima izložaba, a kao kipar često je sudjelovao u radu likovnih kolonija, izlagao na brojnim samostalnim i skupnim izložbama.
U početku je radio portrete, no najčešće je radio u drvu (lipa i hrast) i to motive majke i djeteta te motive seljačkih slavonskih žena. Kiparstvu se vraćao u nepravilnim razmacima jer mu je činovnički dio posla u Galeriji likovnih umjetnosti oduzimao puno vremena i energije.
Okušao se i u izradi spomenika borcima iz Drugoga svjetskog rata, a jedan od uspjelijih je i Prijelaz preko Drave - spomenik palim borcima u Donjem Miholjcu. Prema njegovom kazivanju otac mu je bio tesar, no za njegov kiparski rad najzaslužnija je njegova majka koja je bila vrlo vješta tkalja i vezilja od koje je učio sklad oblika i mekoću modelacije.
Njegova najveća zasluga je zalaganje za osnivanje i uređenje zgrade Galerije likovnih umjetnosti u Osijeku.
Odlikovan je Ordenom rada i Nagradom grada Osijeka.

Napomena: podatci preuzeti iz anketnog upitnika, materijala predanih za Personalni arhiv MDC-a 21. listopada 2004. Razgovor vodila i snimila Jozefina Dautbegović.

Fotogalerija

Iz knjižnice MDC-a