HR | EN
fraza ključna riječ
ime i/ili prezime ustanova
polja djelovanja mjesto
stručno zvanje zvanje
 

Branka Balen

Zvanje prof. povijesti umjetnosti i engleskog jezika
Znanstveni stupanj mr. humanističkih znanosti
Stručno zvanje muzejska savjetnica
Polje djelovanja likovna umjetnost, slikarstvo 18. i 19. stoljeća
Uže polje djelovanja likovni umjetnici Slavonije, slikarstvo Josipa Franje Mückea
Ustanove Galerija likovnih umjetnosti, Osijek
Branka (Ančica, Ivana, Jelena) Balen rođena je u Osijeku 1941. Diplomirala je povijest umjetnosti i engleski na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i sav radni vijek provela u Galeriji likovnih umjetnosti u Osijeku kao voditeljica Zbirke slika 18. i 19. stoljeća.
Od 1970. do 1999. organizirala je mnoštvo autorskih izložaba, a najreprezentativnije među njima su "Miroslav Kraljević", "Likovni umjetnici Slavonije", "Johann Friedrich Overbeck", "Rudolf Valić", "Jovan Gojković", "Franjo Pfalz" i "Josip Franjo Mücke", "Suvremeni likovni umjetnici Slavonije", "Vedute Slavonije 19. stoljeća", "Tri stoljeća galerije likovnih umjetnosti-vodič kroz novi stalni postav". Sve izložbe su bile popraćene katalozima. Mückeova monografija objavljena je u nakladi HAZU (2000. god. ) s recenzijama slikara Josipa Vanište i dr. Andre Mohorovičića.
Autorica je 12 znanstvenih radova, sudionica 22 znanstvena skupa i kongresa s izlaganjima. Napisala je devet knjiga i monografija u izdanju Galerije likovnih umjetnosti, Osijek te brojne kataloge. Sudionica je mnogih stručnih skupova, članica raznih društava i radnih grupa, npr. Izdavačkog odbora Glasnika slavonskih muzeja, Odsjeka za umjetnost HAZU, Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Osijek, Izvršnog odbora Hrvatskoga muzejskog društva Zagreb i predsjednica Hrvatsko-austrijskog društva Osijek. Za svoj predani rad primila je nagradu Hrvatskog muzejskog društva "Pavao Ritter Vitezović" za životno djelo 2007. godine.

Napomena: podatci preuzeti iz anketnog upitnika, materijala predanih za Personalni arhiv MDC-a i iz intervjua snimljenog 20. listopada 2004. Razgovor vodila i snimila Jozefina Dautbegović.

Fotogalerija

Zvučni zapis

Tekst zvučnog zapisa

Evo radim sad na jednoj izložbi koji će biti i da tako kažem moj oproštaj od Galerije. To je jedna velika izložba koja će obuhvatiti slikarstvo ostalo od grofova Prandau iz Valpova. Dakle, tu su i portreti i pejzaži i mrtve prirode, kompletno njihova cijela ostavština koja je, istina Bog, došla u našu čuvaonicu ali obuhvaća njihovu genealogiju, što se portreta tiče, od prvih osoba koje su u 18. stoljeću došle u taj prostor, pa eto do 20. stoljeća i do 1945. kad su oni zapravo odavde otišli. Taj materijal ovako u cijelosti nikad nije prezentiran i objedinjen. Ja ga jesam u fragmentima radila, ali nisam u potretima, pa u kopijama, u katalogu kopija, ali nikada to nije bilo na okupu i nije ovako zaokruženo kao cjelina i to mi se čini da bi bilo zgodno jer stvarno ima nekih 80 umjetnina ovdje, 80 slika i to će biti, ne samo meni zanimljivo, nego će mislim i našim građanima biti zanimljivo, jer ljudi vole gledati tako stare portrete, stare slike, možda kod nas u Osijeku, više nego suvremenu umjetnost.

Iz knjižnice MDC-a