ostalo

Dani Nikole Tesle

Tehnički muzej Nikola Tesla
MJESTOTehnički muzej "Nikola Tesla", Savska cesta 18, Zagreb
VRIJEME 23.01.2017. / 26.01.2017. OTVORENJEprema rasporedu
ORGANIZATORTehnički muzej "Nikola Tesla"
VODITELJRenato Filipin
FOTOGRAFIRANJE / SNIMANJEda
PRISTUP ZA POSJETITELJE S INVALIDITETOMne
UNOSMDC

Tehnički muzej „Nikola Tesla“ nastavlja s tradicijom obilježavanja života i rada jednog od najvećih izumitelja u povijesti. Program je zanimljiv i raznovrstan, a ove godine prvi put to je svojevrstan spoj znanosti i umjetnosti.

Tesla je bio rijetki umjetnik među znanstvenicima - obožavao je klasičnu glazbu, recitirao Cervantesa, Shakespearea i Goethea napamet, a i njegove su rečenice često pri obraćanju javnosti zvučale gotovo poput poezije. - Jedna munja ispisuje sonatu, a tisuću munja cijeli koncert - rekao je tako svojedobno Tesla opisujući svoje oduševljenje munjama. I sam Nikola Tesla svojedobno je pisao pjesme od kojih je javnosti znana jedino „Dijelovi božanskog ogovaranja“.

PONEDJELJAK, 23. siječnja 2017., u 18 sati (Demonstracijski kabinet Nikole Tesle)

Predstava učenika Osnovne škole Zapruđe iz Zagreba na temu odnosa Edison – Tesla (trajanje oko 15 minuta)

Enes Kišević, recital Teslina golubica –  sonetni vijenac: dar Nikoli Tesli

UTORAK, 24. siječnja 2017., u 18 sati (kino dvorana Muzeja)

Drenka Dobrosavljević i Zorica Civrić: Teslin Colorado Springs

SRIJEDA, 25. siječnja 2017., u 18 sati (kino dvorana Muzeja)

Davor Jadrijević: Izvor visokofrekventnog napajanja za uvećavajući predajnik

ČETVRTAK, 26. siječnja 2017., u 17 sati (kino dvorana Muzeja),

Gostovanje Udruge Nikola Tesla – genij za budućnost:

- Otvorenje natječaja „Godišnja nagrada Nikola Tesla – genij za budućnost 2017.“

Više na linku: 

- Velimir Abramović: Teslina otkrića za koja su Nobelove nagrade dobili drugi znanstvenici

Broj mjesta je ograničen, a besplatne ulaznice podižu se na dan predavanja od 9 do 18 sati na blagajni Muzeja. Ulaznice je moguće i unaprijed rezervirati na telefon 01/4844-050 tijekom radnog vremena blagajne muzeja od 23. siječnja 2017.

TEHNIČKI MUZEJ „NIKOLA TESLA

Savska cesta 18, Zagreb

01/4844-050; marijo.zrna@tmnt.hr

Dugi opis programa:

PONEDJELJAK, 23. siječnja 2017., u 18 sati (Demonstracijski kabinet Nikole Tesle)

Enes Kišević, recital TESLINA GOLUBICA – sonetni vijenac: dar Nikoli Tesli.

Pjesnik i glumac Enes Kišević napisao je sonetni vijenac „TESLINA GOLUBICA“ kao dar za 160. godišnjicu rođenja Nikole Tesle. Spoj znanosti i umjetnosti bio je upravo ono što je Enesa Kiševića inspiriralo da svoje stihove posveti upravo Nikoli Tesli.

U sonetnom vijencu TESLINA GOLUBICA Enes Kišević provesti će nas emotivnom stranom Teslinog života koji je sam bio veliki ljubitelj poezije.

UTORAK, 24. siječnja 2017., u 18 sati (kino dvorana Muzeja)

Drenka Dobrosavljević i Zorica Civrić: Teslin Colorado Springs

Nakon što je otkrio okretno magnetsko polje u Budimpešti 1882. godine, koja se zbog toga smatra prekretnicom prvog Teslina pronalazačkog perioda, Nikola Tesla je još u Europi počeo raditi s motorima izmjeničnih struja, što je nastavio odmah po dolasku u Ameriku. Pri tome, proučavao je rad motora pri promjenama frekvencija i ustanovio da su niže frekvencije, negdje do 100 Hz, pogodne za rad motora dok se na višim frekvencijama javljaju efekti koji nisu pogodni za motore, ali su značajni za rad transformatora. Upravo tu počinje Teslino bavljenje strujama visokih frekvencija, a to se smatra drugom značajnom fazom rada Nikole Tesle. Ona se vezuje za Colorado Springs.

Kada je laboratorij u New Yorku postao pretijesan za sve veće Tesline uređaje danas poznate kao Tesline zavojnice, na poziv Leonarda Curtisa, Teslina i Westinghouseova odvjetnika koji je štitio njihova prava u vrijeme tzv. rata struja, a koji je bio član Električnog društva Colorado Springsa (The Colorado Springs Electric Company) i vlasnik zemlje koju će on ponuditi Tesli za izgradnju laboratorija - Nikola Tesla je došao u taj grad 17. svibnja 1899. (i tu boravio do siječnja 1900.) da nastavi eksperimente sa strujama vrlo visokih frekvencija i s golemim transformatorima višemilijunskih napona da bi otkrio mogućnost bežičnog prijenosa signala i energije. U tim eksperimentima proizvodio je umjetne munje dugačke čak 30 metara i tako visokog napona da je jednom izazvao čak kratak spoj u čitavom gradskom strujnom sustavu. Otkrio je i stacionarne valove pokušavajući izmjeriti intenzitet električnog polja u funkciji vremena za vrijeme prirodnih nepogoda.

Primarni i sekundarni izvori te njihove interpretacije ukazuju na to da je Nikola Tesla u Colorado Springsu želio usavršiti metode individualizacije i međusobne izolacije prenesene energije i utvrditi zakone prostiranja struja kroz zemlju i atmosferu, kao i da je imao namjeru prijenosa energije u obliku radio signala u Pariz i uspostave bežične komunikacije s Francuskom u vrijeme održavanja Svjetske izložbe 1900.

Nikola Tesla je u Colorado Springsu vodio Dnevnik istraživanja od 1. lipnja 1899. do 7. siječnja 1900. Tumačenjem i priređivanjem Dnevnika odgonetnuta je tajna Tesline dodatne zavojnice kako ju je sam izumitelj nazvao. Od 1985. godine počeo je rad teoretičara i eksperimentatora koji nastoje konstruirati Tesline zavojnice i ponoviti njegove eksperimente i efekte koje je dobivao – veličanstvena pražnjenja, tehnološki stvorene munje koje mogu u velikim razmjerima obasjavati i parati nebo te loptaste munje.

Tek sredinom devedesetih godina 20. stoljeća u potpunosti je sagledana važnost Teslinih postignuća u Colorado Springsu za njegove patente koji se odnose na individualizaciju, danas u primjeni u računalnoj tehnologiji i poznatoj pod imenom AND Logic Gate koja omogućuje prizivanje dvaju ili više signala i njihovo kontrolirano usmjeravanje te navođenje projektila bez interferentnih signala iz neželjenih izvora.

Za Colorado je vezana i prva primjena Teslinih struja. Na obalama rijeke San Miguel u blizini Telluride u Rocky Mountainsu u Coloradu izgrađena je i puštena u rad u lipnju 1891. prva hidroelektrana s Teslinim polifaznim generatorom. Tada se prvi put počeo koristiti Teslin višefazni sustav proizvodnje, prijenosa i potrošnje električne energije za potrebe rudnika zlata Gold King Mine daleko od očiju javnosti. Nema tragova o tome je li ta prva primjena Teslinih struja bila poznata izumitelju. Uz rudnike u Tellurideu osnovan je i Institut, prvi na svijetu s tečajem za rukovanje generatorom i sinkronim motorom, kao i za njihov popravak.

Analiza medijske percepcije od vremena Teslina dolaska u ovaj grad upućuje na brojne pojedinosti Teslina Colorado Springsa. Među njima, između ostalog, prate se i uzroci zbog kojih je u tom gradu pokrenut proces protiv Nikole Tesle 1904. (o čemu izvještava lokalni list 6. travnja 1904.) i kojim mu je bilo stavljeno na teret da nije plaćao struju od 1. lipnja 1903., u vrijeme kada već više od tri godine nije bio u Coloradu. U Teslinom odsustvu, njegov povijesni laboratorij u Colorado Springsu rasprodan je po cijeni njegove drvene građe. U članku od 2. srpnja 1904. zaključuje se: ''Kako saznajemo, on nikada ovdje i nije izveo bilo koji značajan eksperiment.''

Znanstvena i medijska percepcija Teslina Colorado Springsa započinje vremenom vrhunca njegove slave, od samog dolaska u Colorado Springs, zatim obuhvaća ''početak njezina opadanja'' i dugo nepovoljno vrijeme koje će uslijediti za izumitelja, te sagledava ponovno otkrivanje važnosti Teslinih eksperimenata i dostignuća u Colorado Sprigsu. To se počinje nazirati sredinom pedesetih godina 20. stoljeća, dobiva na novim zamasima sredinom osamdesetih godina, osobito dostignućima teoretičara i eksperimentatora Teslinim eksperimentima i traje do naših dana.

SRIJEDA, 25. siječnja 2017., u 18 sati (kino dvorana Muzeja)

Davor Jadrijević: Izvor visokofrekventnog napajanja za uvećavajući predajnik

Za napajanje uvećavajućeg predajnika (Magnifying transmitter),Tesla je trebao osigurati primarni visokofrekventni izvor napona na svom najpoznatijem projektu poznatom kao 57-metarski toranj na Long Islandu.

Kruže različite verzije mogućih uređaja koji su se tamo eventualno nalazili. Autor predavanja poduzeo je samostalno istraživanje i došao do zaključka da tamo nije bilo klasično iskrište koje se koristi na malim replikama Teslina transformatora nego mehaničko prekidačko napajanje (switching power supply). Predstavit će se i mogući pogon uvećavajućeg predajnika pomoću suvremene poluvodičke tehnologije.

Za potrebe samostalnog i neovisnog istraživanja, napravio je nekoliko suvremenih uređaja raznih veličina od 30 cm do 4 m koji demonstriraju Teslin bežični prijenos energije. Snage predajnika bile su od 4 W do 2 kW. U prijemnicima su se palile neonske cijevi na udaljenostima od 10 do 50 m.

ČETVRTAK, 26. siječnja 2017., u 17 sati (kino dvorana Muzeja),

Otvorenje natječaja „Godišnja nagrada Nikola Tesla – genij za budućnost 2017.“

Velimir Abramović: Teslina otkrića za koja su Nobelove nagrade dobili drugi znanstvenici

Dragica Mihajlović, predsjednica Udruge Nikola Tesla – genij za budućnost, otvorit će natječaj za dodjelu Godišnje nagrade Nikola Tesla – genij za budućnost za 2017. godinu.

Tema predavanja Velimira Abramovića je Teslin rad za čovječanstvo, a ne za osobnu promidžbu i profit, o čemu govori i činjenica da su za mnoga Teslina otkrića zasluge i nagrade dobili drugi znanstvenici. Također će biti govora o općim etičkim principima u primjeni znanstvenih otkrića te o ideji Duhovno-znanstvene globalne civilizacije.

1 / 2