Predmeti

Osnivanje zbirke vezano je za ostavštinu i otkup predmeta iz privatne zbirke Makarke Anke Puharić 1983. godine.

Zbirka ukupno inventira 142 predmeta, od kojih glavninu čine uporabni predmeti i namještaj iz 19. i početka 20. stoljeća. Zbirka likovnih djela od 17. – 19. st., iako malobrojna, vrlo je vrijedna zbog svog kulturno povijesnog značenja za ovaj grad.

Pored portreta, tu je i platno Oplakivanje Krista, rad nepoznatog mletačkog majstora iz 17. stoljeća, te grafika makarskog biskupa Nikole Bijankovića iz 18. stoljeća.

Podzbirka heraldičke građe sastoji se od preslika, slikanih i gipsanih replika grbova makarskih plemićkih obitelji i crkvenih dostojanstvenika, te najstarijeg kamenog grba Makarskog primorja iz 1775. godine.Zbirku ključeva, koja se sastoji od 77 komada raznovrsnih ključeva, a pripadaju vremenskom rasponu od 17. – 19. stoljeća, donirala je Ruža Cvingl 1995. godine.Tijekom 1999. godine zbirka je donacijom obogaćena novim predmetima: šivaćim strojem marke Singer iz 1900. godine, te pomorskim baulom s početka stoljeća.
Zbirka se i dalje obogaćuje pojedinačnim otkupima i donacijama.
U tijeku je rad na istraživanju makarske građanske sredine od 18. do početka 20. stoljeća, te rad na monografiji o zaslužnim Makaranima i Primorcima.

Voditelj: Marinko Tomasović, kustos