HR | EN

Pazin, Državni arhiv u Pazinu, Poreč, Zavičajni muzej Poreštine - Museo del territorio parentino, Pula, Sveučilište Jurja Dobrile - Odjel za humanističke znanosti, 2009

Autor/i Istarski povijesni biennale
Uljančić-Vekić, Elena [Urednik]; Mogorović-Crljenko, Marija [Urednik]
materijalni opis 210 str.: ilustr.; 24 cm
napomena Tekstovi na više jezika.- Summaries.
predmetnice Povijest; Jadran; Prehrana
isbn / issn 978-953-55355-2-2 / 1845-5166
Medij Tiskana građa
Vrsta publikacije Zbornik radova
Lokacija Knjižnica MDC-a

Sažetak

Treći istarski povijesni biennale, posvećen kulturi prehrane i blagovanja na jadranskom prostoru, održan je u Poreču od 24. do 26. svibnja 2007.g. Zbornik radova toga međunarodnog znanstvenog skupa objavio je Zavičajni muzej Poreštine - Museo del territorio parentino, a suizdavači su Državni arhiv iz Pazina i Sveučilište Jurja Dobrile iz Pule. Zbornik radova donosi 15 recenziranih radova 16 autora, među kojima su gosti iz Italije i Slovenije. Naslov zbornika je "Cerealia, oleum, vinum", prema tradicionalnome, sredozemnom prehrambenom trojstvu - žitu, ulju i vinu. Tu je temu u svojemu prilogu obradio Robert Matijašić, a trpezu Porečana u 17. i 18. st. opisala je Elena Uljančić-Vekić. Ulogu žena u proizvodnji, trgovini i pripremi hrane u Istri u 15. i 16. st. predstavila je Marija Mogorović Crljenko, a o crvljivim biškotama i slasticama kao hrani u istočnojadranskom predziđu kršćanstva u 16. st. pisao je Ivan Jurković. Ti i ostali prilozi popraćeni su sažecima na engleskom jeziku te bibliografskim bilješkama.



    Datum zadnjeg ažuriranja: 20. kolovoza 2019.