Glavni sadržaj | Navigacija u kategoriji

Muzeologija. 37 (2000.)

Međunarodni skup "Muzeji - tradicija i moderne nacije" (3. - 4. studeni,  Göthe institut u Zagrebu, u organizaciji Katedre za muzeologiju Filozofskog fakulteta, Göthe instituta i Hrvatskog nacionalnog komiteta ICOM-a)

Impresum:
glavna i odgovorna urednica: Višnja Zgaga
prijevodi:   Branka Lucarić, Milan Pelc, Tomislav Pisk
dizajn korica:   Studio International, Boris Ljubičić

Sadržaj:

 • Arko-Pijevac, Milvana.  Utemeljenje Prirodoslovnog muzeja Rijeka.
  Rad s Međunarodnog skupa "Muzeji - tradicija i moderne nacije", 3. i 4. studenoga, Goethe institut u Zagrebu, u organizaciji Katedre za muzeologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Goethe instituta i Hrvatskog nacionalnog komiteta ICOM-a. - Literatura. - Bilješke. - Summary.
  Str. 43-54
 • Celio Cega, Fani.  Skupljačka i muzejska djelatnost u Trogiru tijekom 19. stoljeća.
  Rad s Međunarodnog skupa "Muzeji - tradicija i moderne nacije", 3. i 4. studenoga, Goethe institut u Zagrebu, u organizaciji Katedre za muzeologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Goethe instituta i Hrvatskog nacionalnog komiteta ICOM-a. - Ilustr. - Bilješke. - Literatura. - Summary.
  Str. 32-42
 • Grossmann, G. Ulrich.  Germanski nacionalni muzej u 19. stoljeću.
  Prevela Branka Lucarić. - Rad s Međunarodnog skupa "Muzeji - tradicija i moderne nacije", 3. i 4. studenog, Goethe institut u Zagrebu, u organizaciji Katedre za muzeologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Goethe instituta i Hrvatskog nacionalnog komiteta ICOM-a. - Ilustr. - Summary.
  Str. 97-105
 • Kreilinger, Kilian.  Razvoj muzeja u Bavarskoj u prvoj polovici 19. stoljeća.
  Prevela Branka Lucarić
  Rad s Međunarodnog skupa "Muzeji - tradicija i moderne nacije", 3. i 4. studenoga, Goethe institut u Zagrebu, u organizaciji Katedre za muzeologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Goethe instituta i Hrvatskog nacionalnog komiteta ICOM-a. - Ilustr. - Summary.
  Str. 15-20
 • Lippert, Hans-Georg.  Tvornica znakova i simbola : katedrala Koelnu nakon 1842. godine.
  Preveo Milan Pelc. - Rad s Međunarodnog skupa "Muzeji - tradicija i moderne nacije", 3. i 4. studenoga, Goethe institut u Zagrebu, u organizaciji Katedre za muzeologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Goethe instituta i Hrvatskog nacionalnog komiteta ICOM-a. - Naslov izvornika: Die Zeichen- und Symbolfabrik. Der Koelner Dom seit 1842. - Summary.
  Str. 55-65
 • Maroević, Ivo.  19. stoljeće : tradicija i moderne nacije.
  Rad s Međunarodnog skupa "Muzeji - tradicija i moderne nacije", 3. i 4. studenoga, Goethe institut, Zagreb u organizaciji Katedre za muzeologiju Filozofskog fakulteta u zagrebu, Goethe instituta i Hrvatskog nacionalnog komiteta ICOM-a. - Bilješke. - Summary.
  Str. 7-14
 • Peić Čaldarević, Dubravka.  Uloga Hrvatskoga narodnog muzeja u procesu nacionalne integracije (1835-1918).
  Rad s Međunarodnog skupa "Muzeji - tradicija i moderne nacije", 3. i 4. studenog, Goethe institut u Zagrebu, u organizaciji Katedre za muzeologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Goethe instituta i Hrvatskog nacionalnog komiteta ICOM-a. - Ilustr. - Literatura. - Bilješke. - Summary.
  Str. 106-119
 • Radić, Danka.  Zaštita spomenika u Trogiru tijekom 19. stoljeća.
  Rad s Međunarodnog skupa "Muzeji - tradicija i moderne nacije", 3. i 4. studenoga, Goethe institut u Zagrebu, u organizaciji Katedre za muzeologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Goethe instituta i Hrvatskog nacionalnog komiteta ICOM-a. - Ilustr. - Bilješke. - Summary.
  Str. 66-96
 • Šola, Tomislav.  Prilog reformi nacionalnih muzeja ili pledoaje za hrvatski nacionalni muzej.
  Rad s Međunarodnog skupa "Muzeji - tradicija i moderne nacije", 3. i 4. studenog, Goethe institut u zagrebu, u organizaciji Katedre za muzeologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Goethe instituta i Hrvatskog nacionalnog komiteta ICOM-a. - Bilješke. - Summary.
  Str. 120-128
 • Vujić, Žarka.  Obrazac osnutka prvih muzeja u Zagrebu.
  Rad s Međunarodnog skupa "Muzeji - tradicija i moderne nacije", 3. i 4. studenoga, Goethe institut u Zagrebu, u organizaciji Katedre za muzeologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Goethe instituta i Hrvatskog nacionalnog komiteta ICOM-a. - Ilustr. - Bilješke. - Summary.
  Str. 21-31