Izaberi pregled

Pregled tjedna


<siječanj 2014>
pusčpsn
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Skup

Znanstveni skup o Ivanu Meštroviću

Muzeji Ivana Meštrovića

mjesto održavanja: Palača Milesi, Split
datum početka/završetka: 16.01.2014. / 16.01.2014.
organizator: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti; Muzeji Ivana Meštrovića

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti obilježava 130. godišnjicu rođenja svog člana Ivana Meštrovića (1883. – 1962.) znanstvenim skupom, koji se održava u četvrtak, 16. siječnja, u Akademijinom Zavodu za znanstveni i umjetnički rad u Splitu (palača Milesi).

Predsjednik Organizacijskog odbora skupa je akademik Radoslav Tomić, a članovi akademik Vladimir Marković, akademik Davorin Rudolf i Andro Krstulović Opara. Na skupu će sudjelovati ugledni istraživači i poznavatelji Meštrovićeva života i njegove umjetnosti, a otvorit će ga predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić.

Akademik Tonko Maroević održat će izlaganje pod naslovom Meštrovićeva mjera i prekomjernost, dok će Andro Krstulović Opara i Sandra Grčić Budimir govoriti o darovnici Ivana Meštrovića hrvatskom narodu. Tema izlaganja prof. dr. Josipa Vrandečića su Politička i ideološka razdoblja Ivana Meštrovića, dok izlaganje prof. dr. Ive Šimata Banova nosi naslov Pristup kiparstvu Ivana Meštrovića. Sandi Bulimbašić govorit će o Meštrovićevoj ulozi i djelovanju u Društvu hrvatskih umjetnika 'Medulić'.

O Meštrovićevom odnosu prema Bosni i muslimanima govorit će Dragica Hammer Tomić, dr. Irena Kraševac govorit će o Meštrovićevom prinosu Zagrebu, dr. Dalibor Prančević o Meštrovićevim nacrtima za vratnice katedrale sv. Patrika u New Yorku, a Zorana Jurić Šabić o Meštroviću i Carlu Millesu kao nositeljima moderne na rubovima Europe.

Sudionici simpozija posjetit će i Meštrovićev grob u Otavicama i Gradski muzej u Drnišu u kojem se čuvaju brojna Meštrovićeva djela.
 
Ivan Meštrović najznačajniji je hrvatski kipar koji je svojim djelovanjem snažno obilježilo hrvatsku umjetnost 20. stoljeća i još u mladosti stekao međunarodni ugled. Do svoje 50. godine života iza sebe je imao svjetsku slavu koju nitko od hrvatskih kipara ili slikara ni prije ni poslije njega nije postigao. Njegov opus sadrži više od 2000 skulptura, među kojima su i neki od najpoznatijih javnih spomenika u Hrvatskoj koji pripadaju među simbole hrvatske kulture i nacionalnog identiteta, poput Povijesti Hrvata, Zdenca života, Josipa Jurja Strossmayera, Nikole Tesle i Ruđera Boškovića u Zagrebu te Grgura Ninskog i Marka Marulića u Splitu. Njegova djela nalaze se i u inozemstvu, na javnim prostorima i u muzejima, a najpoznatije su konjaničke skulpture Indijanaca u Chicagu. Meštrović se bavio i arhitekturom, a najznačajnije djelo mu je zgrada Doma hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu. U njegovom opusu je i više od tisuću crteža.

Meštrovićev spomenik Strossmayeru postavljen uz Akademijinu palaču u Zagrebu nalazi se i u grbu Akademije, čiji je Meštrović bio član 43 godine. Meštrović je 24. travnja 1919. izabran za člana s nepunih 36 godina i bio je među najmlađim osobama koje su ikad izabrane u Akademiju. Kad je Meštrović 1952. svoje umjetnine darovao hrvatskom narodu, primjerak darovnog ugovora dan je na čuvanje Akademiji kao jamstvo da će njegova volja biti poštovana.

url: http://info.hazu.hr