Izaberi pregled

Pregled tjedna


<listopad 2013>
pusčpsn
30123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123
45678910

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Ostalo

Potpisan sporazum o suradnji s Dječjim centrom iz Kaira

Muzeji Hrvatskog zagorja

datum početka/završetka: 15.10.2013.
Organizator: Muzeji Hrvatskog zagorja

Muzeji Hrvatskog zagorja proširuju listu svojih partnera s kojima provode zajedničke programe i razmjene. U srijedu 24. rujna 2013. ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja Goranka Horjan i ravnatelj Dječjeg centra civilizacije i kreativnosti iz Kaira (Egipat), dr. sc. Ossama Abdel Meguid, potpisali su sporazum o suradnji. Budući da kairski muzej razvija čitav niz programa za djecu u kojima predstavlja kulturnu baštinu drugih naroda odličan su partner Muzejima Hrvatskog zagorja koji u svojim projektima također potiču edukaciju i kreativnost najmlađih putem brojnih radionica. Zahvaljujući sporazumu u fundusu kairskog muzeja naći će se i tradicijske dječje igračke Hrvatskog zagorja kao nematerijalna baština upisana na UNESCO listu. Zahvaljujući suradnji s projektom the Best in Heritage i udruge Regule organiziran je boravak  kolega iz Egipta u Zagrebu i Krapinsko-zagorskoj županiji. Njihov Centar jedan je od najboljih muzeja na afričkom kontinentu i dobitnik je prestižne međunarodne nagrade  Museums Heritage Award za 2012. godinu koja mu je dodijeljena u Velikoj Britaniji. Od svog osnutka ovaj muzej surađuje s Britanskim muzejom i Nacionalnim prirodoslovnim muzejom iz Londona a osnovni cilj mu je osigurati pristup baštini svim kategorijama korisnika bez diskriminacije.

Predstavnici Centra, ravnatelj Ossama Abdel Meguid i njegova zamjenica Fatma Mostafa, prilikom posjete Muzeju „Staro selo“ u Kumrovcu razgledali su stalne postave, a pokazali su veliki interes za rodnu kuću J. B. Tita budući da se g. Meguid još prisjeća dolazaka predsjednika Tita u Egipat. Naime i sam se našao u Titovoj neposrednoj blizini kada je  za njega egipatski predsjednik Nasser organizirao veličanstven doček. Pored Kumrovca kolege su razgledali Dvor Veliki Tabor te se upoznali s restauratorsko-konzervatorskim zahvatima na dvorcu. Posebno su bili oduševljeni događanjima koje organiziramo, a koji najmlađima osiguravaju aktivno sudjelovanje u programima. Obišli su i Muzej krapinskih neandertalaca čiji postav ocjenjuju izvrsnim i edukativnim a zanimale su ih i radionice za školsku publiku.

Obje ustanove razmjenjivati će iskustva u razmjeni nematerijalne kulturne baštine koju će hrvatska strana predstaviti u travnju slijedeće godine u Aleksandriji a Egipćani će u listopadu 2014. gostovati na konferenciji ICME u Zagrebu.