Izaberi pregled

Pregled tjedna


<travanj 2013>
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345
6789101112

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Ostalo

Novi suveniri u ponudi

Dubrovački muzeji

Mjesto održavanja: Dubrovački muzeji, Pred Dvorom 3
datum početka/završetka: 12.04.2013.
Organizator: Dubrovački muzeji

Dubrovački muzeji su iznova obogatili ponudu svoje muzejske prodavaonice u Kneževu dvoru s novim svilenim maramama i kožnom kolekcijom – poslovnom mapom i etuijem za dokumente.

Marama Zemljovid Dubrovačke Republike je inspirirana zemljovidom Dubrovačke Republike, koji su Dubrovčani naručili kod poznatoga venecijanskog kartografa Vincenza Coronellija. Objavljen je u znamenitom atlasu Isolario dell’Atlante Veneto u Veneciji 1696., i prva je sačuvana zemljopisna karta na kojoj je teritorij Dubrovačke Republike prikazan dosta točno i pouzdano. Primjerak ovog zemljovida danas se čuva u Pomorskom muzeju.

Zastave pomorskih država je naziv marame koja je inspirirana Tabelom sa zastavama pomorskih država čiji se primjerak također čuva u Pomorskom muzeju, a prikazuje i zastave   Dubrova                  čke Republike. Izradio ju je Vincenzo Scotti 1804. godine.

Motiv ruže vjetrova iz 1571. godine apliciran je na svilenu maramu već 2011. godine, a od sada se može naći u izmijenjenoj, većoj dimenziji. Marama je inspirirana prikazom ruže vjetrova iz portulanskog atlasa Dioga Homema. Ruže vjetrova općenito imaju oznake osam glavnih i osam sporednih vjetrova, a služe za orijentaciju pomoraca na moru.

Kožna poslovna kolekcija Pečat Dubrovačke Republike uključuje etui za dokumente i poslovnu mapu na kojima se ističe motiv velikog pečata Dubrovačke Republike iz 18.st. Na njemu se pojavljuju tri kule s likom gradskog zaštitnika sv. Vlaha (na srednjoj kuli) i njegovi inicijali. Republika je veliki pečat koristila za međudržavne ugovore, a danas se čuva u Kulturno – povijesnom muzeju.

S izradom jedinstvenih suvenira Dubrovački muzeji su započeli prije nepunih pet godina, pa se tako u muzejskoj prodavaonici mogu pronaći kolekcije nakita inspirirane arheološkom baštinom, kolekcije modnih dodataka od svile – kravate i marame s različitim motivima iz fundusa Dubrovačkih muzeja, vrijedne replike kipa Sv. Vlaha s portala Kneževa dvora i Zelenaca – Mara i Bara, te mnogi drugi originalni suveniri bazirani na muzejskim zbirkama. Dubrovački muzeji će nastaviti s proizvodnjom autentičnih dubrovačkih suvenira čime se obogaćuje cjelokupna suvenirska ponuda Grada.