Izaberi pregled

Pregled tjedna


<siječanj 2014>
pusčpsn
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Izložba

Institut za suvremenu umjetnost / Emma Ciceri: Zonemjesto održavanja: Institut za suvremenu umjetnost, Academia Moderna, Augusta Šenoe 11, Zagreb
datum početka/završetka: 16.01.2014. / 01.02.2014.
otvorenje: 19.00
organizator: Institut za suvremenu umjetnost

tnost, Academia Moderna, Augusta Šenoe 11


U četvrtak, 16. siječnja, u 20 sati, u Institutu za suvremenu umjetnost, otvara se izložba Emme Ciceri 'Zone'. Kustosica izložbe je Giuliana Carbi Jesurun iz Trieste Contemporanea u Trstu. Izložba ostaje otvorena do 1. veljače.

Emma Ciceri (Bergamo, 1983.) je talijanska umjetnica školovana na Accademia G. Carrara di Belle Arti u Bergamu i Accademia di Belle Arti Brera u Milanu, izlaže od 2003. i do sada je više puta nagrađivana za svoj rad. Više godina je bila asistentica glasovitog umjetnika Adriana Pacija na IUAV sveučilištu u Veneciji, NABA Nuova Accademia di Belle Arti u Milanu. Zastupa je galerija Riccardo Crespi iz Milana.

Emma je u Hrvatskoj već izlagala, na međunarodnom bijenalu Multimeridijan u Puli, 2012. godine, na izložbi Vrijeme je stalo, kustosica J. Vukmir.
 
U Zagrebu, u Institutu za suvremenu umjetnost, Emma Ciceri predstavlja dvije serije crteža i trilogiju video animacija Zone iz 2011. – 2013. godine. 'Dijalog između crteža i videa prate suglasja i analogije koje pojačavaju značenje brisanja, a koje je centralno za ovu umjetnicu.' (G. Carbi Jesurun)
 


O svojem video radu Emma Ciceri kaže: Objekt mojeg istraživanja je stvarnost. Odnos s njome se manifestira kroz stalnu kontemplaciju: dugo, tiho i meditativno promatranje nečega, svojom nutrinom. Ja radim s jednostavnim gestama izabranima iz stvarnosti, koje kada su sjedinjene, čine jednu paralelnu stvarnost. Zanimaju me priče ljudi, pojedinac i masa. Konstantno tražim pojedince u gužvi, koja mi daje pretekst za kontinuirano i sasvim blisko promatranje ljudi. Idem na skupove, koncerte, pogrebe i demonstracije, uvijek s kamerom u ruci. Sudjelujem u tim događajima stapajući se s gomilom. To mi omogućava da istražujem geste, govor tijela, pojavu malih napetosti u pojedinca. Masa je pretekst, a sam događaj kontejner ljudi koje promatram, pratim, snimam; tijelo je ljuštura unutrašnjosti koja se pokazuje. Napetosti i osjećaji dobivaju razne oblike i aspekte u dijalektici između subjektivnosti i mnoštva, samo-potvrđivanja i pripadnosti grupi.

'Gomila koju je Emma Ciceri izabrala kao topos u video uracima izloženim u Zagrebu, predstavlja sustav koji dobro funkcionira u tom smislu. Kao prvo, svaka gomila je različita, svaka mijenja objekt utjecaja i identifikacije. Zapravo je značajna razlika, ne samo vremenska nego i psihološka, ukoliko se gomila skuplja kako bi dočekala kralja, poglavara države ili medijskog idola ili kako bi sudjelovala u nekom zabavnom događaju (koji variraju od borbe gladijatora do rock koncerta ili nogometne utakmice) ili pak kako bi napala Bastilju ili kako bi zbijena prolazila u štrajku radnika koji zahtijevaju društvena prava novog četvrtog staleža ili čak kako bi bila ubijena na Tiananmenskom trgu ili kako bi spasila živu glavu od strašne opasnosti kojoj nas iznenada izloži priroda.' (G. Carbi Jesurun)

 Kakve veze imaju crteži Ciceri sa srednjevjekovnom mapom Tacuino sanitatis, Robertom Rauschenbergom, Larryijem Riversom i Johnom Cageom? Zašto bi se njezini crteži svidjeli Riversu i Duchampu? ..'kako to da se u postmodernizmu nalaze zajedno modernistička tradicija negiranja autorstva, prolaznosti i nestalnosti s klasičnom tradicijom istraživanja točaka privlačnosti, asocijacije i memorije?' možete saznati otvorenja izložbe, uživo s umjetnicom i kustosicom, Emmom Ciceri i Giulianom Carbi, u njihovom vodstvu kroz izložbu.

Izložba Zone ujedno je i posljednja je koju će Institut za suvremenu umjetnost održati u prostoru galerije Academia Moderna, prije selidbe na novu lokaciju.