Izaberi pregled

Pregled tjedna


<kolovoz 2013>
pusčpsn
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930311
2345678

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Izložba

ART Palmižana Meneghello / Ferdi Giardinimjesto održavanja: Villa Meneghello, Palmižana, Hvar
datum početka/završetka: 22.08.2013. / 22.08.2013.
organizator: ART Palmižana Meneghello

Poznati talijanski kipar i dizajner Ferdi Giardini  izlaže svoje radove na Terasi Meneghello u Palmižani. Njegove skuplture i svjetleći objekti , s kojima je predstavljao i Italiju na 54. Biennalu u Veneciji, nalaze inspiraciju u prirodi, moru, flori i fauni, te zvjezdanom nebu.

Svečanost ujedinjena Hrvatske s Europom Ferdi Giardinni  je odlučio proslaviti izložbom na  Palmižani kod bliskih prijatelja  s kojima ga vezu brojne lijepe uspomene mladosti.

Palmižani i Hvaru je posvetio svoj svjetleći objekt “ Mali i dugi otok”, 2012.Ferdi Giardini iz Torina poznat je talijanski kipar i dizajner.  2011. predstavljao je Italiju na 54. Biennalu u Veneciji. Otkako zna za sebe voli eksperimentirati raznim materijalima, razgradjujući ih pa ponovo  stvarajući neku drugu  materiju  sa sasvim drugim kemijskim sastojcima. Poput velikih alkemičara u prošlosti stalno traga za novim tražeći tako neumorno svoj ”kamen mudrosti.”
 
Nekada je eksperimentirao polijevajući, mažući, natapajući svoje skulpture kiselinama i najrazličitijim kemijskim tvarima, uništavajući im glatku površinu,  razbijajući materiju, dajući im  patinu prošlosti, poput  ostataka starih brodova koroziranih u moru, ili predmeta koji su proživjeli atomska razaranja. Kritičari su ih nazivali “arheologijom budućnosti”.

Onda je to namjerno uništavanje materije i oblika zasitilo umjetnika. 1991. otkrio je pleksiglas, podatan, lagan, po želji proziran ili maglovit, po želji preljevajući se u najživljim bojama sunčanog Mediterana. Materijal, koji je mogao poprimiti sve  forme sveg živog u prirodi, a ostati futuristički i čist. U rastopljenom stanju iz njega su se mogle oblikovati najapstraktnije organske forme samosvojstvenoga i novoga. Rastapao ga je na visokim temperaturama, dodavao i oduzimao neke nove kemijske primjese, obilazio razne tvornice i laboratorije, mjesio rukama oblikujuci i mijenjajući forme, istraživao puteve svjetlosnih snopova, lomove svjetlosti.

“Ferdi Giardini è un maestro d'orchestra, un cuoco: mette insieme gli elementi, i musicisti, gli ingredienti, e ci cucina una gustosissima sinfonia.” napisao je jedan kritičar. Otkrio je svijet dizajna, mnoge njegove pleksiglasne skulpture su postale objekti svjetlosti koji primaju i rasiplju sunčev spektar. Struja je samo potpomogla  taj čarobni put svjetlosti koji je mijenjao prostore i prizore s raznim postajama  vremena, u različitim nagibima i pregibima forme.