Izaberi pregled

Pregled tjedna


<svibanj 2013>
pusčpsn
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Izložba

Monumental Motion

Dubrovački muzeji

mjesto održavanja: Dubrovački muzeji, žitnica Rupe, Dubrovnik
datum početka/završetka: 10.05.2013. / 10.06.2013.
otvorenje: u 18 sati
radno vrijeme: svakog dana: 9 - 16 h; utorkom zatvoreno
organizator: Dubrovački muzeji i Veleposlanstvo Kraljevine Danske

Dubrovački muzeji i Veleposlanstvo Kraljevine Danske imaju čast pozvati Vas na svečano otvorenje izložbe "Monumental Motion" priznatog danskog umjetnika Mikaela Colvilla-Andersena, u petak, 10. svibnja 2013., u 18 sati u žitnici Rupe.

S obzirom da će autor biti u Dubrovniku, to je izvrsna prilika da Vam on osobno nešto više reče o svom cjelokupnom radu.
Nakon otvorenja izložbe i prigodnog domjenka, autor će održati i predavanje na temu biciklističke kulture sjevera te prednosti biciklističkog transporta u gradovima.

Projekt "Danski kotači" dosad su gostovali u Zagrebu, Pakracu i Koprivnici, a kroz narednih mjesec dana 50 fotografija i dva teretna bicikla (Bullitt bike i Christiania bike) bit će izloženi u žitnici Rupe.

Danski kotači

Veleposlanstvo Kraljevine Danske u sklopu promicanja biciklizma kao oblika urbanog transporta, u suradnji s Dubrovačkim muzejima, predstavlja izložbu „Danski kotači“. Osnovni cilj izložbe fotografija promocija je danske biciklističke kulture, pružanje pozitivnih primjera kroz zdravo življenje, štednju energije i održivi razvoj, te prikaz utilitarnosti bicikla kao višenamjenskog prijevoznog sredstva.

Monumental Motion - Izložba fotografija Mikaela Colvilla-Andersena

Svakog dana u Kopenhagenu stotine tisuća građana obavljaju svoje svakodnevne aktivnosti na biciklu, svatko od njih predstavlja jednu ciglicu u živahnoj arhitektonskoj strukturi pokreta na ljudski pogon.

U ovoj jedinstvenoj izložbi fotograf i stručnjak za urbanu mobilnost Mikael Colville-Andersen predstavlja 50 fotografija koje definiraju biciklistički život u Gradu biciklista.

Tijekom više od 4 godine dokumentirao je biciklističku kulturu u danskoj prijestolnici i, iznenađujuće, bio prva osoba koja je to učinila na tako detaljan način u 125-godišnjoj povijesti bicikla. Rezultat je 50 fotografija – odabranih između čak 10 tisuća – koje pričaju priču o važnoj i snažnoj ulozi koju bicikl igra u životu Kopenhagena.

Ovom serijom fotografija autor želi skrenuti pozornost na raznolikost načina kojim se stanovnici Kopenhagena  svih dobnih skupina i financijskih mogućnosti koriste biciklom u svakodnevnom životu.

Izložba je doživjela premijeru u Ljubljani, u rujnu 2011. godine.

Christiania bicikl

Sredinom '80-ih Lars Engstrom iz tvrtke Christiania Smedie proizveo je Christiania bicikl u obliku i veličini u kojoj je poznat i danas.

Jedinstvena konstrukcija pokazala je svoju izdržljivost kroz mnoge godine svakodnevnog transporta robe i djece. Bicikl je prekrasan primjer dizajna koji izvire iz jednostavne, dobre ideje koja ostaje vitalna zahvaljujući svojoj funkcionalnosti i šarmu.

Danski dizajnerski centar dodijelio je Christiania biciklu nagradu Klasik dizajna za 2010/2011, koja se dodjeljuje za dizajnerska rješenja koja traju kroz dugi niz godina bez značajnih promjena u dizajnu, dokazujući tako svoju trajnost i na tržištu i u upotrebi.

Bullitt bicikl

Današnja moderna reinkarnacija legendarnog Long John bicikla (proizvedenog davne 1929. godine za potrebe prijevoza tereta i alata) nosi ime Bullitt. Redizajniran je 2009. godine i slovi kao najbrži teretni bicikl na svijetu, kakvim se pokazao na utrkama teretnih bicikala koje se svake godine održavaju u Danskoj.