Izaberi pregled

Pregled tjedna


<srpanj 2014>
pusčpsn
30123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123
45678910

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Događanje

Promocija kataloga "Gyotaku" i radionica

Prirodoslovni muzej Dubrovnik

mjesto održavanja: Prirodoslovni muzej Dubrovnik, Androvićeva 1, Dubrovnik
datum početka/završetka: 03.07.2014. / 03.07.2014.
vrijeme održavanja: 10.00 sati

U petak 4. srpnja 2014. godine u 10 sati, u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik održat će se promocija kataloga „Gyotaku“, autorice Katarine Ivanišin Kardum, muzejske pedagoginje Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik.

Nakon promocije uslijedit će kratka radionica s praktičnim prikazom tehnike gyotaku namijenjena svima zainteresiranima.

Katalog će se prodavati po promotivnoj cijeni od 20, 00 HRK.

Gyotaku(japanski 魚拓, sakana/gyo,„riba“ + taku „otisak“) je tehnika koju su tijekom 19. stoljeća razvili japanski ribari kako bi zabilježili veličine i vrste riba koje su lovili. U vremenu kad fotografija nije bila široko dostupna razvili su tehniku dokumentiranja čiji je rezultat prikaz ribe po kvaliteti vrlo sličan fotografiji. Riba se premazuje bojama koje imitiraju njezine stvarne boje, prekrije papirom te se utrljavanjem preslikava na papir.

Moglo bi se reći da je tako dobivena zrcalna slika zapravo bogatija od fotografije jer se primjenom te tehnike na papir ne prenose samo oblik i boja nego doslovno i tekstura ribe. Radom u gyotaku tehnici može se dosta naučiti o vanjskim karakteristikama pojedine vrste riba jer većina ljudi bolje pamti kad nešto fizički stvara. Gyotaku je i vrlo zanimljiva umjetnička forma. 

Gyotaku radionice u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik održane su u studenome 2011. godine. U njima su sudjelovali učenici eko grupe Osnovne škole Cavtat i učenici slikarsko-dizajnerskog smjera Umjetničke škole Luke Sorkočevića iz Dubrovnika. Učeći o tehnici koja predstavlja spoj prirode i kulture te znanosti i umjetnosti, učili su i o vrstama riba čestim u dubrovačkom podneblju kao što su arbun, cipal, kanjac, luc, lumbrak, salpa i trlja.

Uz svaku reprodukciju rada nastalog na radionicama, u katalogu Gyotaku navedeni su nazivi ribe na hrvatskom, engleskom i latinskom jeziku, kao i nazivi koji se koriste u dubrovačkom kraju, a koji se često razlikuju od standardiziranoga hrvatskog naziva. Za to što su i ti, lokalni nazivi, standardizirani, imamo zahvaliti dubrovačkom prirodoslovcu Baldu Kosiću. Ovaj profesor crtanja i kaligrafije u dubrovačkoj Nautičkoj školi te u gradskoj učionici i višoj gimnaziji, uz to znameniti prirodoslovac i upravitelj Dubrovačkog muzeja (1882. – 1918.), u nekoliko znanstvenih radova sastavio je popis gotovo dvije stotine riba dubrovačkog kraja, navodeći njihove dubrovačke i latinske nazive, kao i podatke o njihovu staništu, načinu lova i trgovine te vrijednosti i okusu njihova mesa: „Gradja za dubrovačku nomenklaturu i faunu riba“ iz 1889., „Dodatak Gradji za dubrovačku nomenklaturu i faunu riba“ iz 1891., „Gragja za dubrovačku nomenklaturu riba“ iz 1892. godine, „Nova građa za dubrovačku nomenklaturu i faunu riba“, kao i dodatak ovoj gragji iz 1898., te rad „Ribe dubrovačke“ iz 1903. godine. S namjerom da se to prirodoslovno i kulturno blago sačuva od zaborava, uz svaku predstavljenu vrstu tiskani su, bez ikakve jezične ili leksičke intervencije, dojmljivi ulomci iz Kosićevih radova.