Izaberi pregled

Pregled tjedna


<listopad 2013>
pusčpsn
30123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123
45678910

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Događanje

Predstavljanje časopisa / Archives Loaded

Muzej suvremene umjetnosti

mjesto održavanja: Muzej Suvemene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17 (Zbirke u pokretu, ispred Atelijera Kožarić), Zagreb
datum početka/završetka: 16.10.2013. / 16.10.2013.
vrijeme održavanja: 17.00 sati
organizator: Muzej Suvemene umjetnosti, Zagreb

Projekt Archives Loaded započeo je kao ideja za izložbu, ali konačni je oblik prezentacije pronašao u formi časopisa kojega je osmislio, pokrenuo i uredio Nikola Blašković, umjetnik hrvatskog porijekla sa stalnom adresom u Bremenu. U časopisu su predstavljeni arhivi umjetnika koji najvećim dijelom povezani s njihovim radnim prostorima, te će se, ne bez razloga, promocija časopisa održati ispred atelijera Ivana Kožarića. Misao vodilja Nikole Blaškovića u idejnom koncipiranju projekta je arhiv kao fragment svijeta i model umjetničkog mišljenja koji može obuhvaćati sve, od pronađenih artefakata do samih umjetničkih djela koja se nalaze u nerazdvojivoj vezi s riznicom stvari koja ih okružuje, odnosno s kontekstom iz kojega su nastali. Jer, dok arhiv predstavlja izvor inspiracije, umjetnički rad je rezultat procesa; nastaje izborom i rasporedom pojedinih aspekata ili dijelova nataložene arhive. U časopisu su pojedinačni arhivi umjetnika sami po sebi tretirani kao umjetničko djelo ili meta-djelo, a put kroz njih je, tumači Blašković, put koji slijedi misao umjetnika: „Kad postane vidljivo kako umjetnik razrađuje svoj arhiv, kako ga posreduje, kako u njemu istražuje i oblikuje, to omogućava dublji uvid i razumijevanje povezanosti i sklada, odnosno pruža nove mogućnosti razumijevanja kreativnih procesa pojedinih umjetnika. Arhiv posreduje tehniku ili način razmišljanja umjetnika, način na koji svladava stvarnost i razumijeva je. Tako su arhivi umjetnika nakrcani (loaded) višestrukim značenjima.“

U časopisu su svojim arhivima i radnim procesima ili onim što nakon toga ostaje predstavljeni njemački i hrvatski umjetnici: Achim Bitter, Tomislav Brajnović, Marijan Crtalić, Tomislav Gotovac, Wolfgang Hainekea, Imformbureau (Nikola Blašković), Isolde Loock, Horst Müler, Jürgen O. Olbrich i Silvio Vujičić.

Na promociji će, osim idejnog pokretača časopisa Nikole Blaškovića, sudjelovati umjetnik Marijan Crtalić, a Darko Šimičić predstavit će osebujni arhiv, stan glasovitog umjetnika-performera i strastvenog sakupljača Tomislava Gotovca. Projekt je realiziran u suradnji s voditeljicom Atelijera Kožarić, višom kustosicom Radmilom Ivom Janković.

Časopis Archives Loaded objavljen je u izdanju Weserburg, Studiumzentrum für Kunstlerpublikationen, Bremen.

Za posjetitelje promocije ulaz je besplatan.