Izaberi pregled

Pregled tjedna


<ožujak 2013>
pusčpsn
25262728123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Izložba

Ivana Popović / Promatrači

Muzej suvremene umjetnosti

mjesto održavanja: Muzej suvremene umjetnosti Zagreb, Avenija Dubrovnik 17, Zagreb
datum početka/završetka: 06.03.2013. / 12.05.2013.
otvorenje: Promatrače počinjemo postavljati u srijedu, 6. ožujka, kada je posjetiteljima slobodan ulaz.
organizator: Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Prema vlastitoj zamisli razmjestite, grupirajte ili osamite Promatrače, glinene likove Ivane Popović, u prostoru stalnog postava MSU-a i sudjelujte u humanitarnoj akciji za pomoć ženama oboljelim od raka dojke. Promatrače počinjemo postavljati u srijedu, 6. ožujka, kada je posjetiteljima slobodan ulaz.

Promatrači je kiparski projekt započet 2011. godine kao neobična autoričina igra s prikazom fenomena promatranja stvarnog događaja. Promatrač može biti anoniman, ali i vrlo individualiziran, može biti nezainteresirani voajer kao i angažirani ocjenjivač. Raspon promatračkog polja, kako ga Ivana Popović definira, zahvaća društvene fenomene kolektiviteta i zajedništva, ali jednako i polja otuđenja, individualne samoće. Ivana Promatrače smješta u stvarni, ali i simbolički okvir, a zamislila ih je kao mnogo malih formata ljudskih glava, anonimnih portreta, ekspresionističko oblikovanih fizionomija koje je odlučila voditi sa sobom kamo god krenula, tretirajući ih kao likove koji će biti neutralni svjedoci događaja i koji će ga trajno „memorirati“.

Međutim, igrom sudbine Promatrači postaju (nijemi) svjedoci autoričine krajnje osobne životne priče, obolijevanja od raka dojke, koju proživljava prošle, 2012. godine. Umjetnica Ivana Popović od tog trenutka postaje jedna od 1250 žena u Hrvatskoj oboljelih od te opake bolesti. Do tada je Ivana modelirala nekoliko stotina glava (portreta). Nakon operacije, u fazi oporavka, dnevno ih radi desetke i desetke, i tako kao usputnu reakciju na postoperativno stanje otkriva blagotvorno djelovanje kiparenja. Modeliranje Promatrača od tada dobiva još jednu ulogu: oni postaju Ivanina terapija u procesu oporavka. Kiparenje kao spoj fizičke aktivnost i kreativnog proces te osobnog zadovoljstva značajno su pripomogli da se Ivana brže oporavi. Kreativnost i fizička aktivnost postali su Ivanin alat za prevladavanje stanja u kojem se našla.

Ivana je nastavila modelirati ljudske fizionomije sve do broja 10.000 koliko će ih izložiti u „Zbirkama u pokretu“, u stalnom postavu Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb.

Projektom Promatrači umjetnica i MSU žele potaknuli hrvatsku javnost da se još aktivnije uključi u akciju udruge Hrvatski forum protiv raka dojke, Europa Dona, kojom se žele prikupiti financijska sredstva za kupnju aparata neophodnih za uspješno liječenje raka dojke.

Ivana Popović(Zagreb, 1968.) po obrazovanju je kiparica, a djeluje kao multimedijska umjetnica koja je izgradila poseban i jedinstven status objedinjujući djelovanje na nekoliko područja i u nizu umjetničkih disciplina. Za sebe će jednostavno reći da se bavi teatralizacijom vizualne kulture. Kiparenje, kazalište, slikarstvo, moda, performansi – sve su to područja u kojima Ivana suvereno djeluje već više od dvadeset godina. Radila je kazališne performanse još u ranoj fazi Eurokaza, kostime u predstavama Montažstroja, Dragana Živadinova, Marka Peljhana, osnovala Virus Teatar Michelangelo koji radi modne performanse, a jedan od prvih „Ja: Ja sam žrtva mode! / Madonna: Ja sam trudna!“ izveden je u Muzeju suvremene umjetnosti na Gornjem gradu 1993. Od sredine devedesetih radi u biranim kazališnim projektima, ali se sve češće pojavljuje na modnim pistama s posve neobičnim i provokativnim, društveno i fenomenološki osviještenim modnim revijama koje dovode u pitanje ne samo suvremenu modu nego ponajprije modnu industriju i proliferirane industrije zabave i masovnih medija.

Kustos izložbe: Tihomir Milovac