Izaberi pregled

Pregled tjedna


<svibanj 2013>
pusčpsn
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Izložba

Kultura prehrane i Podravina

Muzej grada Koprivnice

mjesto održavanja: Sunčano selo – Sunnay village, Jagnjedovec 116, Koprivnica
datum početka/završetka: 03.05.2013. / 10.05.2013.
otvorenje: u 17 sati
radno vrijeme: 16 - 20 sati
organizator: Muzej grada Koprivnice

Pozivamo Vas da dođete, otkrijete kako se pripremaju poznata podravska jela, kušajte ih i pridružite nam se na otvorenju u 19 sati.

Pridružite nam se već od 17 sati, u ambijentu etno zbirke obitelji Hećimović, gdje će u 18 sati započeti program predstavljanja karakteristika podravske kuhinje i umijeća pripreme različitih podravskih jela.

U nekoliko pokaznih kuharskih radionica, posjetitelji će imati priliku odmah i kušati odabrana tradicijska podravska jela, ali i dati svoj doprinos – priložiti recept za jelo koje smatraju autentičnim u Podravini.

Interaktivna događanja uz izložbu: petak, 3. svibnja 2013. od 17 sati

Autorica stručne koncepcije: Marija Mesarić

Suradnici:Nada Matijaško, Sonja Gaži Prpić, Dražen Đurišević, Ivan Ferenčak, Zlatan Nadvornik, Nikolina Lončar, Udruga žena Hrvatska ruža Jagnjedovec, obitelj Hećimović, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija, Podravka, prehrambena industrija d.d., Muzej prehrane Podravka

Interaktivnom izložbom „Kultura prehrane i Podravina“ u Sunčanom selu u Jagnjedovcu, predstavlja se kultura prehrane koja je vrlo je važan element tradicijske kulture Podravine. Osim jednostavnosti u uzgoju, odabiru i pripremi namirnica koje su bile proizvod podravskog poljodjelstva, odlikuje ju otvorenost u prihvaćanju i pripremi namirnica različitih praslavenskih i predkršćanskih, slavenskih, orijentalnih i srednjeeuropskih kulinarskih tradicija koje su dolazile iz susjednih područja. Jedna od tema izložbe je i priprema tradicijskih jela na suvremeni način, čemu je dala doprinos i Podravka. Upotrebom Podravkinih proizvoda, tradicijska jela koja su nositelj našeg identiteta, postaju nove, maštovite kreacije koje su dobro prihvaćene unutar lokalne zajednice, a i šire, kao sastavni dio naših obiteljskih obroka i doprinos su očuvanju podravske tradicijske kuhinje.

Podravska tradicijska kuhinja daje prednost mliječnim i mesnim namirnicama, slatkovodnim ribama, bogata je raznovrsnim svježim povrćem i voćem, a naravno i žitaricama. Sve ju rjeđe kuhamo danas, a sve češće je prisutna na kulturnim i turističkim manifestacijama, u ponudi ugostiteljskih objekata (Podravska klet, Pivnica Kraluš, Zlatan, Klas) i obiteljskih gospodarstva kao dio naše autohtone kuhinje. Obroci koje su nekad kuhale naše bake, danas se spominju kao zdrava prehrana. Za fruštuk razne kaše, jela od tijesta, žganci ili prežgana juha, kiselo mleko z kuruznim kruhom, prge. Za obed različite juhe i variva, dok su se mesna jela, uglavnom perad, blagovala nedjeljom i u vrijeme blagdana. Za večeru se jeo ostatak od fruštuka, a bila je topla i svježe pripremljena.

Kako bi dobio odgovor na pitanje „što je to autentično podravsko jelo?“, Muzej grada Koprivnice je u suradnji s lokalnim medijima pokrenuo dijalog s lokalnom zajednicom. Uputio je poziv lokalnoj javnosti da dođe u petak, 3. svibnja 2013. godine u Sunčano selo gdje će od 17 sati započeti okupljanje. U 18 sati u ambijentu Sunčanog sela, posjetitelji će moći kušati jela pripremljena na kulinarskim radionicama, upoznati se s predmetima iz etno zbirke Hećimović koji su dio procesa proizvodnje, pripreme i konzumacije jela i prisustvovati otvorenju izložbe u 19 sati. Svoj doprinos očuvanju podravske tradicijske kuhinje, lokalna zajednica dati će svojim prijedlozima podravskog jela za koje smatra da je po svojim sastojcima i lokalnom nazivu „naj, naj“ autentičnije. Takve prijedloge Muzej će nagraditi, a svi prikupljeni prijedlozi važan su doprinos sudjelovanja lokalne javnosti u istraživanju i očuvanju podravske kulinarske tradicije.