Izaberi pregled

Pregled tjedna


<listopad 2013>
pusčpsn
30123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123
45678910

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Događanje

Anna Galtarossa: Duhovi / Fantasmi - završnica izložbe

Muzej / Museo Lapidarium

mjesto održavanja: Muzej / Museo Lapidarium, Galerija Rigo, Veliki trg - Piazza Grande 8A, Novigrad - Cittanova
datum početka/završetka: 29.10.2013. / 30.10.2013.
vrijeme održavanja: 10 - 13, 17 - 20 / zatvoreno ponedjeljkom i praznikom
organizator: Muzej / Museo Lapidarium

U znaku završnice samostalne izložbe talijanske umjetnice Anne Galtarossa nastale u suradnji sa galerijom Studio La Città iz Verone, u  prostorima  Muzeja Lapidarium 29. i 30. listopada 2013. u jutarnjim satima u vremenskom rasponu od 9 do 12.30 održat će se prigodne likovne radionice namjenjene polaznicima starijih grupa novigradskih dječjih vrtića Tičići i Suncokret / Scuola dell infanzia Girasole.

U kontekstu izložbe koju čine vesele, koloristički intenzivne  mobilne skulpture / objekti nastali od raznih uporabnih i dekorativnih materijala i predmeta, djeca će imati prigodu pod vodstvom i uz pomoć autorice, zajedničkim snagama izraditi vlastite  verzije “duhova” u manjim formatima. U srijedu 30. listopada 2013. u 19.00 h, također u prostorima Muzeja, moći će se pogledati rezultati likovnih radionica uz prigodno druženje s umjetnicom.
 
Duhovi / Fantasmi ...
… 5 skulptura koje se viseći sa stropa, vrte polako, polako, gotovo neprimjetno. Obješena su to tijela sačinjena od mekih i obojanih  materijala, animirana umjetnička tijela koja nas dodiruju ili koja dodirujemo prolazeći među njima. Tijela – duhovna i spiritualna kako kaže sama umjetnica. Tijela kojima mjerimo svoje vlastito tijelo, a upravo je u tome sažet talijanski aspekt Galtarossinog rada jer mjerenje tijela i prostora talijanska je šifra naše umjetnosti koja ovakvim pristupom održava vezu sa antiknim i koja nikada ne gubi čak ni onda kada prisvaja antiklasične forme i materijale. Citirajući umjetnicu, to su duhovi, duhovi umjetnosti, ili namjenski nastali od umjetnosti, koji donose ambijentu određenu spiritualnost, ali ne onu sumornu i mračnu spiritualnost sakristija, već  prije onu vedru i svečarsku malog Buddhe i prevrnutog svijeta karnevala: to je njena vizija sretne utopije. Upravo je to ono što pogoduje stvaranju  prostora – ambijenta, koji je i sam po mjeri: senzibiliziran, fantazmagoričan prema popularnom jeziku, jeziku  kiča, i koji upravo time što je pretjeran i obilat, pretjeran je i obilat ljepotom. / Giacinto Di Pietrantonio

ŽIVOTOPIS
Anna Galtarossa rođena je 1975. godine u Veroni. Živi i radi u New Yorku i S.Pietro Incariano – Verona. Počevši od 2004. godine izlaže na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Italiji i inozemstvu. Izložba u Novigradu u znaku je autoričinog  premijernog samostalnog predstavljanja u Hrvatskoj.
 
O GALERIJI STUDIO LA CITTÀ – VERONA
Studio la Città osnovana 1969. godine, započela je svoju djelatnost izložbama umjetnika kao što su Lucio Fontana, Piero Dorazio, Mario Schifano, Gianni Colombo. Uz one koji su danas smatrani suvremenim klasicima -  Ettore Spaletti, Gulio Paolini, Alberto Garutti, Pierpaolo Calzorali, Gabriele Basilico, Lynn Davis, Lawrence Caroll, Herbert Hamak, John McCracken, David Simpson, Massimo Vitali, galerija predstavlja i program usmjeren ka internacionalnoj “mladoj” umjetnosti izlažući radove autora među kojima su Victor Alimpiev, Eelco Brand, Arthur Duff, Anna Galtarossa, Jacob Hashimoto, Riyas Komu, David Linberg, Emil Lukas, Hiroyuki Masuyama, Roberto Pugliese, Mikhael Subotzky, Hema Upadhyay, i mnogi drugi. Prostran izlagački prostor  Lungadige Galtarossa, restrukturiran 2007. godine, pruža mogućnost organiziranja ne samo značajnih  izložbi, već i kulturnih događanja koji dovode u vezu suvremenu umjetnost sa raznim formama kreativne ekspresije poput glazbe, književnosti, kazališta i plesa. / www.studiolacitta.it, www.artnet.com / città.html
 
 
Postav izložbe u oba izlagačka prostora - Muzeju Lapidarium i Galeriji Rigo, moguće je vidjeti zaključno do 1. studenog 2013. od  10 - 13, 17 - 20 h / zatvoreno ponedjeljkom i praznikom.  
Godišnji program Muzeja - Museo Lapidarium ostvaren je sredstvima Grada Novigrada, Upravnog odjela za kulturu Istarske županije, Ministarstva kulture RH i TZ-a Grada Novigrada.
Muzej – Museo Lapidarium / Veliki trg - Piazza Grande 8A, 52466 Novigrad - Cittanova, Hrvatska - Croazia / tel. 00385 52 726 582, e-mail: muzej-museo.lapidarium@pu.t-com.hr, www.muzej-lapidarium.hr, www.galerija-rigo.hr