Izaberi pregled

Pregled tjedna


<veljača 2013>
pusčpsn
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728123
45678910

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Izložba

Željko Jančić Zec / Iza sklopljenih očiju

Hrvatski muzej turizma

mjesto održavanja: Umjetnički paviljon “Juraj Šporer”, Park Angiolina 1, Opatija
datum početka/završetka: 28.02.2013. / 20.03.2013.
otvorenje: u 19 sati
radno vrijeme: svakog dana: 10 - 18 sati; ponedjeljkom zatvoreno
organizator: Hrvatski muzej turizma

U organizaciji Hrvatskog muzeja turizma, u Umjetničkom paviljonu “Juraj Šporer” u četvrtak, 28. veljače 2013. godine u 19 sati, bit će otvorena izložba Željka Jančića Zeca “Iza sklopljenih očiju”.

Autor ovih slika koje su iz svijeta iza sklopljenih očiju preobražene stupile u svijet pred našim pogledima, Željko Jančić Zec, već dvadesetak godina prakticira metodično medijsko / idiomsko / stilsko „dvojstvo“ vlastitog shvaćanja izvedbenih i video radova, s jedne, i slikarske produkcije koja se kreće u specifičnom idiomu „slike“, s druge strane.

Medij modernistički i postmodernistički oslobođene slike pruža Željku Jančiću Zecu priliku da i pikturalnim sredstvima izrazi, inkarnira i razvije tu ludičku potrebu za slobodom, ma kako inače bilo u „stvarnom svijetu“, onom ISPRED otvorenih očiju, u kojemu vlada težina, masa, sila gravitacije, inercija.
Jančić kao slikar spaja po svome intuitivnom odabiru i sklonostima secesijske, kleeovske, matisseovske, miroovske, biomorfno, „organsko“ – apstrakcionističke i ine elemente slobodnog tretmana plastičkog znaka i ameboidno – fleksibilne figuracije u „dječjem“ ili „neo-barbarskom“ izričaju, u mahom dvodimenzionalnom, plošnom slikovnom polju, s hundertwasserovski vedrim i razigranim doživljajem arhitektonske scenografije i kompozicije toplih, pastelnih, dobrohotnih tonova.
(Branko Cerovac, iz kataloga izložbe)

Željko Jančić Zec rođen je u Rijeci 1969. godine gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je u Nizozemskoj na “Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten”.

Željko Jančić Zec slikar je i multimedijalni umjetnik, koreograf i redatelj. Nastupio je i izlagao u Europi i Americi. Član je UPUH Zagreba i Rijeke i IG Freie Theaterarbeit i Bildende Kunst u Beču. Predaje izvedbu i vizualnu umjetnosti u raznim školama i institucijama u Hrvatskoj i inozemstvu, te na raznim festivalima.
Jančić se počinje likovno izražavati početkom devedesetih godina.

Producirao je nekoliko ciklusa fotografija: “Piedina”, “Treno terreno”, “Showroom”, “The ghost has no home”, “Urban leisure”, “Blind through life”. Producirao je nekoliko kratkih eksperimentalnih filmova koji se uspješno prikazuju na međunarodnim filmskim festivalima pod nazivom: “Waterish”, “The Second Man”, “Comeback”, “Blind through life”. Dobitnik je nagrade za film “Waterish” na međunarodnom festivalu “Choreographic Captures International Competition 2008 Joint Adventures” te za film “The Second Man” na 41. festivalu KRAF u Rijeci.