Izaberi pregled

Pregled tjedna


<ožujak 2013>
pusčpsn
25262728123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Ostalo

Svečano obilježavanje 100. obljetnice rođenja maestra Rudolfa Klepača u KD "Vatroslav Lisinski" i najava studijske izložbe u Muzeju grada Zagreba

Muzej grada Zagreba

Mjesto održavanja: KD "Vatroslav Lisinski", Trg Stjepana Radića 4, Zagreb
datum početka/završetka: 22.03.2013.
Organizator: KD Vatroslav Lisinski i Muzej grada Zagreba

U povodu obilježavanja 100. obljetnice rođenja fagotista Rudolfa Klepača u predvorju Velike dvorane KD "Vatroslav Lisinski" održat će se konferencija za tisak, u srijedu, 20. ožujka 2013. u 12.30 sati

Na konferenciji sudjeluju:

Marina Würth Klepač - kći Rudolfa Klepača i idejna začetnica cijelog projekta
Miljenko Puljić – ravnatelj Zagrebačke filharmonije
Dražen Siriščević – ravnatelj Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog
Vinko Ivić - ravnatelj Muzeja Grada Zagreba
Leopold Hager – dirigent i dugogodišnji prijatelj i suradnik maestra Klepača

Za eventualna pitanja prisutni će biti i predstavnici izdavačke kuće Jesenski i Turk, autorica monografije Bosiljka Perić-Kempf te Silvije Hum – autor dokumentarnog filma "Jedan dan u Salzburgu".

Obilježavanje obljetnice nastavit će se svečanim koncertom Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Leopolda Hagera, 22. ožujka 2013. te otvaranjem prigodne izložbe u predvorju Dvorane, a u narednim mjesecima uslijedit će i cjelovita izložba Rudolf Klepač – maestro fagota u Muzeju grada Zagreba, autorice Marine Perice Krapljanov, te objava dvojezične monografije autorice Bosiljke Perić-Kempf u izdanju nakladnika Jesenski i Turk.


Kontakt za medije
Mirjana Ljubičić, info@zgf.hr, 091 / 60 60 245


OPŠIRNIJE

Ususret velikom jubileju, 100. obljetnici rođenja fagotista Rudolfa Klepača, Zagrebačka filharmonija, Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog te Muzej Grada Zagreba upriličit će niz događanja kojima ćemo se prisjetiti profesionalnog djelovanja i osebujnog glazbenog puta, stvaralaštva i života jednog od najvećih glazbenih umjetnika hrvatske povijesti – Rudolfa Klepača. Idejna začetnica ovog projekta njegova je kćerka Marina Würth Klepač, u suradnji s kojom će spomen na ovog iznimnog glazbenika biti dostojno obilježen.

Maestro Klepač bio je dugogodišnji solo fagotist svjetski poznatog glazbenog hrama – Mozarteuma i profesor na istoimenoj visokoj glazbenoj školi, te je uvelike zaslužan za glazbene spone Salzburga i Zagreba koje sve do današnjih dana povezuju glazbene institucije naših gradova. Uz navedeno, Mo Klepač izgradio je i bogatu solističku karijeru, nastupajući diljem Europe, kao i u svim većim gradovima Sjedinjenih Američkih Država. Ti nastupi pribavili su mu najlaskavije kritike uglednih glazbenih stručnjaka, nazvavši ga i prvim europskim fagotistom (Europas Fagottist Numero eins). U Salzburg je otišao sa mjesta dugogodišnjeg člana i solista Zagrebačke filharmonije i Komornog orkestra RTV Zagreb te je tamo upoznao i maestra Leopolda Hagera s kojim je njegovao dugogodišnju suradnju i prijateljstvo. Nije slučajno da je upravo maestro Hager stalni gost dirigent Zagrebačke filharmonije i čest gost na zagrebačkoj pozornici Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.

Obilježavanje ove velike i značajne obljetnice započet će svečanim koncertom Zagrebačke filharmonije 22. ožujka 2013. g. pod ravnanjem maestra Leopolda Hagera. Solističke nastupe u čast svom prethodniku i glazbenom uzoru imat će prvi fagotist salzburškog Mozarteuma Phillip Tutzer te prvi fagotist Zagrebačke filharmonije Ivica Gašparović.

Uoči koncerta, u predvorju Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, bit će otvorena izložba reminiscencija na lik i glazbeno djelovanje Rudolfa Klepača: poglavito njegove nastupe uz Zagrebačku filharmoniju, potom i sve ostale njegove nastupe u dvorani Lisinski, a posebno njegovu suradnju sa maestrom Hagerom. Izložba u predvorju dvorane Lisinski bit će svojevrsni uvod u veliku izložbu pod nazivom Rudolf Klepač – maestro fagota, koja će u svibnju biti otvorena u organizaciji i prostoru Muzeja grada Zagreba. Autorica dionice i cjelovite izložbe je Marina Perica Krapljanov, kustosica Muzeja grada Zagreba.

Svečanost obilježavanja bit će zaokružena promocijom dvojezične (hrvatsko-njemačke) monografije Rudolf Klepač uvažene glazbene autorice Bosiljke Perić-Kempf u izdanju nakladničke kuće Jesenski i Turk. Uz monografiju bit će priložen raritetni primjerak CD nosača zvuka s live snimkom Mozartova Koncerta za fagot i orkestar u B duru, KV 191 izvedenog 5. kolovoza davne 1979. g. u koncertnoj dvorani Mozarteum, u ciklusu Mozart matineja za vrijeme Salzburških svečanih igara, na kojem je Rudolf Klepač nastupio kao solist sa svojim Mozarteum orkestrom pod ravnanjem dirigenta Gerharda Wimbergera.

Značajni izvor „crtica“ iz salzburških dana maestra Klepača svakako je i dokumentarni film Jedan dan u Salzburgu  televizijskog novinara, urednika i dokumentarista Silvija Huma koji će također biti predstavljen u sklopu velike obljetnice.