Izaberi pregled

Pregled tjedna


<kolovoz 2013>
pusčpsn
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930311
2345678

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Izložba

Guillermo Giampietro / Mundus Concentratus; Tip Tap

Zavičajni muzej grada Rovinja - Museo civico della citta' di Rovigno

mjesto održavanja: Zavičajni muzej grada Rovinja, Trg maršala Tita 11, Rovinj
datum početka/završetka: 20.08.2013. / 08.09.2013.
otvorenje: u 21 sat
organizator: Zavičajni muzej grada Rovinja

U Galeriji sv. Toma, Zavičajnog muzeja grada Rovinja, u utorak 20. kolovoza 2013. u 21 sati svojom samostalnom izložbom performansa i videa "Mundus Concentratus" i "Tip Tap" predstavit će se argentinsko-talijanski umjetnik Guillermo Giampietro.
 

Eksperimentalni aspekt umjetničkog istraživanja Guillerma Giampietra usmjeren je prema stalnom osmišljavanju novih izraza koji kidaju vizualne stereotipe upotrebom raznih instrumenata, od performansa i videa do riječi, i istražuju područja koja je sama autorova umjetnička poetika zapostavila, područja sastavljena od detalja, slika, natpisa, slika u slici, odlomaka preživjelog.

Video instalacija "Mundus Concentratus" izgleda kao susret površina. U video slici uslojavaju se poticaji, dok u zemljanom krugu razvijaju se njegovi učinci (performans ili njegovo nepostojanje). Na takav način postaje jedna vrsta stroja koji upija okolne poticaje isključujući u isto vrijeme mnoštvo kratkotrajnih događaja. Igra prisutnosti/odsutnosti u usporedbi sa stvarnosti kruga/zemlje postavljenog ispred video projekcije. Riječ je o jezičnoj dekonstrukciji u kojoj raščlanjenje video instalacije u svojoj neprekidnosti bez početka i bez kraja, stvara unutar sebe vremenska trajanja. Ona se pojavljuju i nestaju, upijajući druge vremenske jezgre koje se raslojavaju i prazne. Vremenski slijed se određuje sakrivajući spojeve koji ga čine događajem.


"Tip Tap" je vrsta plesa vrlo poznata u razdoblju između početka tridesetih godina sve do pedesetih, međutim, u video performansu radi se o umjetničkom djelu u kojem se ritam, riječ, pokret i nedostatak pokreta konceptualno isprepliću kroz ostvarenja dvaju umjetnika koji zadržavaju posebne uloge: jedan razvija ideju, a drugi interpretaciju.
Više nego video performans radi se o vizualnom scenariju, poetskom ekranu. Postanak prostora je pojam prekida događaja: sama riječ poprima značenje, ne kao zvučni čin, već kao goli kreativni izraz humanosti, slike videa i zvukovi kao da su nedokučivi i da izlaze iz ekrana stvarajući osjećaj pokreta i neodređenosti.
Tijekom live performansa, nepokretno tijelo spikera i njegov glas se potvrđuju i izmiču s video projekcije potvrđujući se sa sabranim scenskim izgledom.
Ovaj vizualni scenarij završava s likovima dvaju plesača Tip Tap-a, gdje ples prikazuje smisao naše sudbine, "Tip Tap".

Izložba je postavljena u Galeriji sv. Toma u sklopu tradicionalnog Rovinj Art Programa Zavičajnog muzeja Grada Rovinja.

Guillermo Giampietro
Talijansko-argentinski umjetnik, osnovao je u Rosariju grupu eksperimentalne umjetnosti Cucaño koja ostavlja važan trag u povijesti argentinskih umjetničkih avangarda. 1989. godine dolazi u Trst i aktivno sudjeluje u postupku deinstitucionalizacije bivše psihijatrijske bolnice koju je pokrenuo Franco Basaglia, dugogodišnji voditelj «Laboratoria P» Vizualnih Umjetnosti. Aktivno surađuje s «GRUPPO 78» za suvremenu umjetnost i «Festivalom 404» za elektronske umjetnosti u Rosariju (Argentina).
Više od dva desetljeća ostvaruje izložbe u Italiji, Austriji, SAD-u, Sloveniji, Meksiku, Hrvatskoj, Španjolskoj, Argentini i u drugim državama. Uvijek pažljiv prema odnosu između riječi, slike i zvuka, luta od slikarstva do videa, od instalacija do performansa. Od 2000. godine vodi i osmišljava, zajedno s Larom Baracetti, eksperimentalni program za radio Escuchame, kojeg proizvodi Inglobante Universale, a emitira se svaki petak na Radio Fragola. U listopadu 2012. realizirao je za Muzej Reina Sofia u Madridu, Španjolska, video “Intervenciòn en la iglesia” u sklopu izložbe “Perder la forma humana” kao seizmička slika osamdesetih godina u Latinskoj Americi. Od 2012. godine aktivno sudjeluje kulturnom mostu Italija-Meksiko između Gruppo 78 i značajnih meksičkih kulturnih organizacija.

URL: http://www.muzej-rovinj.com/HRV/izlozbe/izlozba.asp?dogadajID=990