Izaberi pregled

Pregled tjedna


<listopad 2013>
pusčpsn
30123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123
45678910

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Izložba

Jagoda Buić / Theatrum mundi: retrospektiva

Muzej za umjetnost i obrt

mjesto održavanja: Civico Museo Revoltella, Trst, Italija
datum početka/završetka: 18.10.2013. / 06.01.2014.
otvorenje: 19.00 sati
organizator: Muzej za umjetnost za obrt, Zagreb

Nastavljajući se na uspješne realizacije velikih retrospektivnih izložbi Jagode Buić održanih u Hrvatskoj proteklih godina (Zagreb, 2010.; Split, 2011.), Muzej za umjetnost i obrt u suradnji s galerijom moderne i suvremene umjetnosti  Civico Museo Revoltella iz Trsta ove jeseni organizira izložbu Jagode Buić u Trstu. Prva velika retrospektiva Jagode Buić u Italiji, održava se povodom ulaska Hrvatske u EU.

Odabirom više od 140 djela za izložbu, nastojalo se naglasiti svestranost Jagode Buić, koja se tijekom pedeset godina rada stvaralački realizirala kao kostimografkinja, scenografkinja, pa i redateljica, a ponajprije kao autorica prostornih ambijenata od tkanih formi za što je stekla i najveća priznanja na domaćoj i inozemnoj umjetničkoj sceni. No, odabir djela za ovu izložbu prvenstveno je zasnovan na želji da se naglase kretanja umjetničkih interesa Jagode Buić kroz zadnjih nekoliko godina. Zaokret prema materiji papira i kolažu kao tehnici kroz posljednje desetljeće njenog stvaranja predočit će reprezentativan odabir radova iz ciklusa Carta canta, a posjetitelji će vidjeti i najnovije kolaže, koji na izložbu dolaze izravno iz ateljea.  

Koncepcija izložbe Jagode Buić, iako izvedena iz prethodno realiziranih retrospektiva u Zagrebu i Splitu, u osnovi se fokusira na dvije tematske okosnice. Prvenstveno se naglašava jedinstvenost njenog stvaralačkog pristupa kroz oblikovanje tekstila, kroz odnos prema teatru i tretiranje materije kostima kao ravnopravnog likovnog elementa. Kao ključna ističe se inovacija Jagode Buić u tapiseriji, izvedena kao eksperiment u prostoru, s idejom total dizajna. U mediju tapiserije Jagoda Buić objedinjuje svoje znanje i iskustvo dizajnerice, kostimografkinje, scenografkinje, slikarice – sudionice avangardnih kretanja umjetnosti i svoje duboko poštovanje i osjećanje kontinuiteta milenijske tradicije dalmatinskih tkalja.

O tome svjedoče  monumentalne prostorne kompozicije poput Crnog listanja, 1978. ili Crnog ambijenta iz 1974., djela za koje je i nagrađena 1975. na Bijenalu u Sao Paulu.  

U drugom aspektu, izložba se koncentrira na stvaralačke dosege Jagoda Buić tijekom posljednjeg desetljeća i seriju kolaža „Carta canta“u kojoj se autorica bavi preispitivanjem „uobičajene“ materije papira, tretirajući ga poput tkanja u prostoru, podarivši mu volumen i plemenitost.  

Cilj je izložbe predstaviti Jagodu Buić kao svestranu umjetnicu, čiji se interesi kreću od umjetničkog eksperimenta prvenstveno na području dizajna tekstila i tapiserije do totalnog dizajna u teatru, koji je i realizirala u  predstavi W. Shakespearea  Richard III u zagrebačkom Dramskom kazalištu Gavella 1997. godine.

 


Izložba i katalog Theatrum mundi : Jagoda Buić, realizirani su u suradnji Muzeja za umjetnost i obrt, Zagreb i Civico Museo Revoltella, Galleria d`arte moderna Trieste.
Svojim prilozima u katalogu su pridonijeli dr. Ivo Josipović, predsjednik RH; Roberto Cosolini, Gradonačelnik Trsta; Franco Miracco, pomoćnik Gradonačelnika Trsta za kulturu; Maria Masau Dan, ravnateljica Civico Museo Revoltella; Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt; povjesničari umjetnosti i kritičari Tonko Maroević, Predrag Matvejević, Gillo Dorfles, Luciano Caramel.  
Korišteni su tekstovi ravnatelja inozemnih institucija i kustosa samostalnih izložbi Jagode Buić: Jacquesa Lassaignea, ravnatelja Musée d`Art de la Ville de Paris (1975); Wernera Schamalenbacha, ravnatelja Kunstsammlung  Northrhein-Westfalen, Düsseldorf  (1975); iMildred Constantine, kustosice Museuma of Modern Art, New York (1973).