Izaberi pregled

Pregled tjedna


<ožujak 2013>
pusčpsn
25262728123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Izložba

Lauba / Hipoteze natjecanja / The Competitive Hypothesismjesto održavanja: Lauba - Kuća za ljude i umjetnost, Prilaz baruna Filipovića 23a, Zagreb
datum početka/završetka: 12.03.2013. / 12.03.2013.
radno vrijeme: radnim danom (uto-pet): 14 - 22 sata, subotom: 11 - 22 sata i nedjeljom 14 - 22 sata
organizator: Lauba

Naslanjajući se naciklus konceptualnih natječaja Think Space PAST FORWARD, u organizaciji Društva arhitekata Zagreba, izložba The Competitive Hypothesis istražujeulogu natječaja u arhitektonskoj disciplini, promatrajući ih ne samo kao indekse povijesti arhitekture, već kao laboratorije za nove modelei prakse rada.

Učestalost natječaja u suvremenoj arhitekturi pridonijela je prepoznavanju novih imena na svjetskoj sceni, ali i stvaranju 'celebrity' arhitekata i tzv. arhitekture 's potpisom'.  Promatrajući ih kroz propise i pravila, arhitektonski natječaji malo su se promijenili od  razdoblja renesanse, a cijelim tim vremenskim putem ovijeni su različitim kontroverzama.

Iako se natječaje kritizira za favoriziranje većih, utjecajnijih arhitektonskih ureda nad malim praksama koje su inicijalno trebali ukljucivati, natječaji su prihvaćeni kao dio arhitektonske svakodnevice, koliko god bili pristrani. Ipak, subjektivnost i nadzor predstavljaju 'kulturne norme' arhitekture.

U izložbi The Competitve Hypothesistakva se 'normalnost' izaziva, odnosno posmatra iznovog kuta. Osmeročlani kustoski tim s Adrianom Lahoudom na čelu nastoji istaknuti dvojaka značenja u pojmu arhitektonskih najtečaja i natječajnih praksi: riječ je o onima koja stvaraju tzv. 'materijalni' kapital, o 'nediskurzivnim' arhitektonskim konglomeratima manje poznatih imena s monopolom nad svjetskom izgradnjom; te onih praksi sa 'simboličkim' kapitalom koji kreira 'anonimna arhitektonska vojska' pripravnika.

Kako bi ilustrirala ove pozicije, izložba kroz četiri 'pod-postava' u prostoru Laube predstavljarezultate ponovljenih Think Space Past Forwardarhitektonskih natječaja – prekretnica iz recentne prošlosti poput lučkog terminala u Yokohami, predmete i anegdote o stjecanju naklonosti žirija poput priče o natječaju Shinkenchiku: House for a Superstar i remakeu makete kuće za Michelangelova Davida, hipnotičku dioramu sastavljenu od fragmenata slika koje se učestalo koriste pri stvaranju zavodljivih, no praznihilustracija urbaniziranih krajolika, te autoportrete i'ispovijesti' nepoznatih umova koji su bili dio timova iza svjetski poznatih nagrađivanih natječajnih radova.

Osvrte iz časpisa Domus, Quaderns te Architectural Review na izložbu The Competitve Hypothesis, koja je incijalno bila otvorena u njujorškoj galeriji Storefront for Art and Architecture, te doputovala u Zagreb na otvaranje2. Think Space Nekonferencije, možete pročitati na sljedećim poveznicama:

Izložbu koju su podržali podržali Graham Foundationiz Chicaga, Ministarstvo kulture RHi  ACO Hrvatskamožete pogledati u Laubi - Kući za ljude i umjetnost - Prilaz baruna Filipovića 23a, do utorka, 12.3.2013., radnim danom (uto-pet) 14-22h, subotom 11-22h i nedjeljom 14-22h.

Program Think Space / Misli prostor možete pratiti na:

twitter stranici Think Spacea

Želimo izraziti zahvalnost institucijama i tvrtkama koje su nam pomogle u realizaciji 2. Thnik Space Nekonferencije održane 22. - 24.2.2013 u Laubi, Zagreb.