Izaberi pregled

Pregled tjedna


<listopad 2013>
pusčpsn
30123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123
45678910

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Izložba

Lice secesije na udaru vremena

Muzej za umjetnost i obrt

mjesto održavanja: Muzej za umjetnost i obrt, Trg maršala Tita 10, Zagreb
datum početka/završetka: 06.10.2013. / 31.10.2013.
organizator: Muzej za umjetnost i obrt

Fotografije ljubitelja secesijske arhitekture koje zadovoljavaju bit će uključene u projekt Partage Plus, digitaliziranje europske secesijske baštine i prezentaciju na Europeani, vodećem europskom portalu za kulturu

Muzej za umjetnost i obrt je izložbu fotografija hrvatske secesijske arhitekture. Ljubitelji arhitekture bili su pozvani na sudjelovanje u izložbi putem društvenih mreža i foruma koji se bave hrvatskom kulturnom baštinom. Nakon što su kandidati poslali fotografije, stručni tim odabrao je one najbolje, te je njih pedesetak izloženo u atriju MUO. One fotografije koje zadovoljavaju postavljene standarde bit će uključene i u projekt Partage Plus, čiji je cilj digitaliziranje europske secesijske baštine i njihova prezentacija na Europeani, vodećem europskom portalu za kulturu.

U Muzeju za umjetnost i obrt, vodećem partneru za područje Hrvatske u EU projektu Partage Plus, već se ranije došlo na ideju da se osim informiranja javnost može i konkretnije uključiti u projekt. Vodeći se time, 10. lipnja se u MUO održao Međunarodni dan secesije, prilikom čega su građani mogli donijeti svoje predmete iz vremena secesije na ekspertizu, te su neki od njih uvršteni u projekt. Izložba Lice secesija ne udaru vremena je zamišljena kao nastavak suradnje s javnošću na temu secesije.

Izložbom se javnosti pokušavaju približiti biseri hrvatske secesijske arhitekture, kako oni već poznati, tako i oni do sada prilično skriveni. Jedan od ciljeva izložbe je i razvijanje svijesti o važnost Hrvatske u okviru europske secesije, iako se hrvatska arhitektura često nalazi na udaru vremena, pa je fotografija jedan od važnih oblika dokumentiranja objekata koji možda neće dočekati neke od sljedećih generacija. Izložba Lice secesija ne udaru vremena ostataje otvorena u Muzeju za umjetnost i obrt do 6. listopada 2013.

Ad snimke – izlagači i mjesta snimanja:
Ivan Brnčić, Zagreb
Tomislav Hvasta, Osijek i Zagreb
Petra Milovac, Split
Roko Poljak, Osijek
Dragan Šuvak, Sisak