Izaberi pregled

Pregled tjedna


<listopad 2013>
pusčpsn
30123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123
45678910

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Izložba

Priča o kruhu / dok je kruha ikakva ne boj se glada nikakva

Muzeji Hrvatskog zagorja - Muzej "Staro selo" Kumrovec

mjesto održavanja: Muzeji Hrvatskog Zagorja - Muzej "Staro selo" Kumrovec
datum početka/završetka: 05.10.2013. / 05.10.2013.
otvorenje: 14 sati
autor stručne koncepcije: Slavica Moslavac
organizator: Muzeji Hrvatskog Zagorja - Muzej "Staro selo" Kumrovec

Izložba sadržava 26 panoa s više od 100-stotinu fotografija i tekstova vezanih za pripremanje tla, sjetvu, žetvu, meljavu, vodenice i mlinove cijelog moslavačkog kraja. Prikazani su brojni običaji, vjerovanja, te obredni hljebovi, zidnjaci i narodne izreke.
Izložba predstavlja i tradicijske predmete i alate koji se više ne koriste u obradi tla, pripremi žitarica i za pečenje kruha kao što su: šikalnica, cijep, krušjenica, vjetrenica, dubeni stubli. Izložba donosi i prikaz povijesti mlinarstva na području Kutine i okolice.
U postavu izložbe izloženi su i brojni hljebovi koje su učenici kutinskih osnovnih i srednjih škola pripremili za kutinsku priredbu Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje.

Kruh je neiscrpna tema čije tragove možemo slijediti u daleku prošlost, iako se točno ne zna kada i gdje je započeo uzgoj biljaka krušarica. Vjeruje se da je to bilo negdje na Bliskom istoku, vjerojatno u plodnoj dolini rijeke, prije devet tisuća godina. Kruh je smatran plodom zemlje i čovjekova rada kao i božanskim darom i upravo zbog toga, kruh nije samo ljudska hrana, nego omiljeni žrtveni prinos bogovima. Kruh je označavao bogatstvo porodice i države. Postao je glavna i najznačajnija namirnica u prehrani civiliziranog svijeta. Kroz cijelu svjetsku povijest kruh je bio u središtu zbivanja i uzročnik mnogih sukoba među narodima, klasama i pojedincima, koji u svojoj suštini više ili manje uvijek predstavljaju borbu za kruh. Svetkovine u pravilu započinju rezanjem obrednih hlebova kruha. Kruh je označavao bogatstvo porodice i države. Postao je glavna i najznačajnija namirnica u prehrani civiliziranog svijeta. Kroz cijelu svjetsku povijest kruh je bio u središtu zbivanja i uzročnik čestih sukoba među narodima, staležima i pojedincima koji u svojoj suštini više ili manje uvijek predstavljaju borbu za kruh.

U programu otvorenja sudjelovat će i Vokalna skupina „Rusalke“ iz Kutine.

Autorica izložbe i kataloga: Slavica Moslavac
Kordinatorica: Dunja Šarić