Izaberi pregled

Pregled tjedna


<listopad 2013>
pusčpsn
30123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123
45678910

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Događanje

Subota u etno selu – uz 60. rođendan Muzeja Staro selo Kumrovec

Muzeji Hrvatskog zagorja - Muzej "Staro selo" Kumrovec

mjesto održavanja: Muzeji Hrvatskog zagorja - Muzej 'Staro selo' Kumrovec, Kumrovec
datum početka/završetka: 05.10.2013. / 05.10.2013.
organizator: Muzej Staro selo Kumrovec

Ovogodišnjim događanjem Subota u etno selu – uz 60. rođendan Muzeja Staro selo Kumrovec, u subotu, 5. listopada, predstavljaju se mnogobrojne aktivnosti koje su se odvijale tijekom proteklih godina, s naglaskom na očuvanju materijalne i nematerijalne kulturne baštine Krapinsko – zagorske županije.

Ovogodišnji program uključuje i otvorenje još jedne izložbe/radionice pod nazivom 'Majstore, izradite mi češalj od roževine' (autorice Tihane Kušenić) kojom se želi pokazati što se sve učinilo da bi se to već zaboravljeno umijeće izrade češljeva od roga, roževine sačuvalo i upisalo u Registar nematerijalne baštine Republike Hrvatske. Želja nam je da se upravo kroz češljarske radionice koje će se organizirati u prostoru Muzeja Staro selo Kumrovec pod mentorstvom majstora Antuna Penezića, rodom iz Gornjeg Škrnika (nedaleko Kumrovca) znanja prenose na mlađe generacije kako bi se taj obrt sačuvao za naredna pokoljenja.

Tu je i gostujuća izložba Muzeja Moslavine iz Kutine 'Priča o kruhu' (autorice Slavice Moslavac) kojom se daje naglasak na dugogodišnju međumuzejsku suradnju ne samo Muzeja Staro selo Kumrovec i Muzeja Moslavine iz Kutine, već i drugih muzeja u Republici i Hrvatskoj.

Danas na prostoru Muzeja 'Staro selo' Kumrovec možete uživati u mnogobrojnim muzejsko - edukativnim programima kao što je Obuka u krasopisu u Nižoj pučkoj kumrovečkoj školi, a možete sudjelovati i u radionici Vezenje križićima Hrvatskog školskog muzeja iz Zagreba ili pak u radionici nematerijalne baštine naučiti Kako ispeći zagorske štruklje.

Zamolite naše gošće – frizerke da Vam češljevima od roževine oblikuju frizuru, a Vi najmlađi uživajte u vožnji na tradicijskim drvenom ringlšpilu. Poslušajte pjesme i plesove KUD-a  Horvatska iz Velike Horvatske, pjesme  vokalne skupine Rusalke iz Kutine, prošećite kroz Muzej Staro selo i uživajte u demonstracijama i prezentacijama tradicijskih obrta, znanja i vještina. Uživajte u modnoj reviji  Staro – novo, fotografirajte se s damama i gospodom iz Klanjca koji Vas pozivaju na Zahvale jeseni.