Izaberi pregled

Pregled tjedna


<srpanj 2013>
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234
567891011

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Izložba

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu / Europski Krležamjesto održavanja: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Ul. Hrvatske bratske zajednice 4, Zagreb
datum početka/završetka: 04.07.2013. / 07.07.2013.
otvorenje: u 12 sati
organizator: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

U četvrtak, 4. srpnja, u 12 sati, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu bit će svečano otvorena izložba Europski Krleža, na kojoj će biti predstavljena Krležina značajna djela iz njegove rukopisne ostavštine, pohranjene u Zbirci rukopisa i starih knjiga NSK te brojni prijevodi njegovih književnih tekstova iz Zbirke inozemne Croatice. Izložba Europski Krleža dio je Festivala Miroslav Krleža, koji uz obilježavanje 120. obljetnice Krležina rođenja nastoji uspostaviti plodan dijalog s autorom te donijeti nova čitanja njegovih uvijek aktualnih tekstova. Zemlje partneri ovogodišnjega su Festivala Mađarska, Srbija i Slovenija.

Miroslav Krleža jedan je od najsvestranijih i najplodnijih hrvatskih književnika svih vremena. Sadašnji trenutak, obilježen europskom perspektivom Hrvatske, vraća nas Krleži kao autoru i motivira da u njegovu izrazito velikome umjetničkom opusu tražimo i iznova iščitavamo tekstove vezane uz europske teme. Neosporna širina Krležina intelektualnog interesa rezultirala je velikim brojem tekstova o europskim umjetnicima i europskoj književnosti, aktualnim društvenim i političkim zbivanjima Europe njegova vremena. Književna djela koja će biti izložena u glavnome predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu svjedočanstvo su Krležinih europskih horizonata, poput eseja Evropa danas, O nemirima današnje njemačke lirike, tekstova o Georgeu Bernardu Shawu, T. S. Eliotu, Paulu Valéryju; zbirke putopisa, eseja i studija Izlet u Rusiju i mnogih drugih. Brojni prijevodi Krležinih djela pak potvrđuju da je Miroslav Krleža jedan od najprevođenijih hrvatskih književnika. Od prijevoda svakako treba izdvojiti Povratak Filipa Latinovicza, prvi hrvatski cjeloviti moderni roman, koji se, osim na hrvatskome, može čitati i na engleskome, njemačkome, francuskome, talijanskome, mađarskome, švedskome, češkome, slovačkome i drugim jezicima, kao i prepjeve Balada Petrice Kerempuha, te osobite pjesničke zbirke u hrvatskoj književnosti, u čijim su se prijevodima okušali Mađari, Francuzi, Talijani i mnogi drugi.

Na svečanome otvorenju izložbe Europski Krleža govorit će Dunja Seiter-Šverko, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, dr. sc. Željka Lovrenčić, voditeljica Zbirke inozemne Croatice , dr. sc. Ivan Kosić, voditelj Zbirke rukopisa i starih knjiga te mr. sc. Velimir Visković, priznati krležolog i glavni urednik Krležijane, enciklopedije o Miroslavu Krleži. Goran Matović, autor i ravnatelj Festivala Miroslav Krleža, čitat će ulomke Krležinih tekstova prema vlastitome umjetničkom odabiru.

Izložba Europski Krleža moći će se razgledati od 4. do 7. srpnja.