Izaberi pregled

Pregled tjedna


<srpanj 2013>
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234
567891011

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Događanje

Lauba / Život umjetnosti (92/2013.): Rub/nost umjetničkih praksimjesto održavanja: Lauba, Baruna Filipovića 23a, Zagreb
datum početka/završetka: 04.07.2013. / 04.07.2013.
vrijeme održavanja: 20 sati
organizator: Institut za povijest umjetnosti / Lauba

U sklopu projekta Umjetnička vrtna kućica, u utorak, 9. srpnja, u 20 sati, u Laubi se održava razgovor i promocija novog časopisa Život umjetnosti (92/2013.), na temu Rub/nost umjetničkih praksi. Moderatorice su Leonida Kovač i Suzana Marjanić.

Sudjeluju Boris Bakal, Una Bauer, Petra Belc, Silva Kalčić, Božena Končić Badurina,   Siniša Labrović, Ivan Marušić Klif, Žarko Paić i  Vlasta Žanić.

U razgovoru će se nastojati razmotriti rubnost umjetničkih praksi koja implicira danas već iznošenu tvrdnju da je umjetnost nepodložna definiciji, odnosno da je klasifikacija određenog čina ili činjenice kao umjetničke moguća jedino uz pomoć institucionalnog okvira. I ovaj je časopis jedna od čestica toga autoritarnog okvira koji, paradoksalno, egzistira unutar evidentne globalne krize institucija koja ne mimoilazi ni instituciju znanja. Carolyn ChristovBakargiev, ideatorica zadnje kasselske, trinaeste Documenta-e, obrazlažući svoju koncepciju u terminima plesne izvedbe, napominje da se kao konvencionalni termin riječ umjetnost upotrebljava za označavanje empirijskih i praktičnih oblika formacija spoznaje kroz činjenje i iskustvo estetičkih objekata koji su istodobno metafore, modeli i aktualna utjelovljenja načina na koji se percepcija elaborira u formu znanja i razumijevanja u specifičnom mjestu, vremenu i društvu. Međutim, terminom umjetnost ona označuje i identificiranje jezika istraživanja s objektom istraživanja, uključujući i identifikaciju politike s praksom (ili radije, prakse s politikom), te društvenih odnosa sa situacijama društvene interakcije. Razmatrati situacije društvene interakcije ujedno znači i stvarati situacije društvene interakcije, što nam svakodnevno pokazuju i različite djelatne prakse koje se, u nedostatku  preciznijih  odrednica,  svode  pod  zajednički  nazivnik  umjetnosti. Posrijedi su oblici (umjetničkih) djelovanja koji fokusiraju rubove disciplinarnim i inim matricama razdvojenih zona, a moguće ih je sagledavati u kontekstu pojma  performansa, odnosno performativnih praksi u kojima izvedba stvara događaj stvarnosti. Nije naodmet spomenuti da različite manifestacije performansa postaju gotovo dominantnim umjetničkim formatom tijekom zadnja tri desetljeća, u razdoblju kada je nakon epohalnog pada Berlinskog zida stvoren Novi Svjetski Poredak, i kada je sam pojam ljudskog postao podložan redefinicijama.  Leonida Kovač, iz uvodnika

Tijekom 2013. godine Lauba i Život umjetnosti organiziraju seriju razgovora o raznim umjetničkim temama 'Vrtna kućica'. Ne radi se  samo o poticanju kulture dijaloga, već i o činjenici da mnoge teme koje nas zanimaju ne možemo stići obraditi na  izložbama ili u časopisu. Događanja i aktera na sceni je mnogo, i mnogo toga nas zanima. Stoga smo dio sadržaja  odlučili  podijeliti  s  publikom,  snimiti  ih  i  'prikopčati' na  naše  internetske  stranice.  Razgovori će  biti  popraćeni  prezentacijama umjetničkih projekata, projekcijom filmova, pokojom izvedbom 'uživo'.