Izaberi pregled

Pregled tjedna


<listopad 2013>
pusčpsn
30123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123
45678910

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Događanje

Svjedočenje hibakuše, gospodina Takashija Teramota

Hrvatski školski muzej

mjesto održavanja: Hrvatski školski muzej, Trg maršala Tita 4, Zagreb
datum početka/završetka: 04.10.2013. / 05.10.2013.
vrijeme održavanja: 11.00 sati
organizator: Hrvatski školski muzej

Kako je to izgledalo kad su atomske bombe pale na Hirošimu i Nagasaki možete saznati u Hrvatskom školskom muzeju, Trg maršala Tita 4, u Zagrebu, 4. i 5. listopada (petak i subota) u 11 sati.

Nakon događanja možete besplatno razgledati i izložbu postera o posljedicama pada atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki.

Svjedočenje:

Danas se sve zna o zastrašujućoj razornoj snazi atomskih bombi bačenihna Hirošimu i Nagasaki. Međutim, to znanje ne može se usporediti sa strahotnim iskustvom kojeg nitko od nastradalih u Hirošimi i Nagasakiju nije očekivao.Ono što se danas čita o milijun stupnjeva Celzijevih u samom središtu eksplozije, vatrenoj kugli koja se u jednoj sekundi širila u promjeru od 280 m potpomognuta vjetrom jačine 440 m/s, više od pola milijuna stanovnika Hirošime i Nagasakija iznenada je, neočekivano i kobno pretrpjelo kao bljesak, eksploziju i izgaranje.

Iako je jačina eksplozije bila takva da je sve građevine u radijusu od jednog kilometra od središta eksplozije sravnila sa zemljom te opustošeni prostor
KAKO JE TO IZGLEDALO KAD SU ATOMSKE BOMBE PALE NA HIROŠIMU I NAGASAKI?
Svjedocenje hibakuše – gospodina Takashija Teramota koji je preživio posljedice atomske bombe ispunila mrakom, zacrnila prašinom i zagrijala paklenom vrućinom, unutar tog radijusa bilo je ljudi koji su preživjeli.
Svi koji su preživjeli atomsku bombu danas se nazivaju hibakušama i, iako je mnoge od njih atomska bomba osakatila, ozračila, ispunila tugom te često i sramom zbog osakaćenosti, angažirano će, kao svoj bolni zalog trajnom miru, uvijek ispričati što im se dogodilo.

Kulturna zaklada za mir iz Hirošime od 1978. godine organizira otvorene razgovore s preživjelima, zapisuje i snima njihova svjedočanstva. Preživjeli koji su u trenutku eksplozije imali tridesetak, četrdesetak godina, koji su radili kao vatrogasci, meteorolozi, liječnici, potom roditelji žrtava, danas više nisu među nama, ali njihove su potresne priče zapisane.

Stanovnici Hirošime i Nagasakija koji i danas svjedoče o pretrpljenim užasima tada su bili tek školarci. Neki od njih su, netom prije eksplozije, s dječjom radoznalošću i divljenjem promatrali prolazak aviona B29 te ih je tim potresnije čuti pričati o početnom bljesku i eksploziji (pikadon na japanskom) koja ih je onesvijestila i odbacila, o vrućini, hodu prema rijeci, odnosno vodi, ne znajući tada ništa o radijaciji. Najpotresnije priče hibakuša su one o tome kako sami sebi opraštaju, ili si ne mogu oprostiti to što su zbog vlastite onemoćalosti „zanemarili“ vapaje u pomoć.