Izaberi pregled

Pregled tjedna


<listopad 2013>
pusčpsn
30123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123
45678910

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Ostalo

Kustosi Muzeja Slavonije Marina Kovač i Igor Vukmanić u Bratislavi

Muzej Slavonije

datum početka/završetka: 31.10.2013.

Kustosi osječkog Muzeja Slavonije, Marina Kovač i Igor Vukmanić, projekt menadžeri u međunarodnom projektu South East Europe - Danube Limes Brand, predstavljali su Osijek i Hrvatsku na Međunarodnoj konferenciji u Bratislavi, koja se, kao i projekt, bavi pitanjem granica Rimskog carstva (limes).

'Muzej Slavonije jedan je od partnera u projektu, u sklopu programa Proširenje Dunavskog limesa – svjetsko kulturno dobro pod zaštitom UNESCO-a na području donjeg Podunavlja, a jedan od sljedećih skupova bit će u Osijeku. Rimski je limes najveći kulturni spomenik u Europi te ga je, kao višenacionalni serijski spomenik Granice Rimskog Carstva – Spomenik svjetske baštine, 2005. prepoznao UNESCO-ov Odbor za svjetsku baštinu, a ovi kao dio naše baštine', kaže Marina Kovač.

Ciljeve, dodaje Igor Vukmanić, planiraju ostvariti u suradnji s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave, konzervatorskim odjelima u Osijeku i Vukovaru te lokalnim muzejima uz Dunav, prije svega promoviranjem dugoročne zaštite arheoloških lokaliteta.

'Želimo podići svijest o značenju limesa, stvaranjem zajedničkog plana za razvoj Dunavskog limesa od Schwarzwalda do Crnog mora, s ostalim partnerima, kroz međuregionalnu suradnju u predstavljanju spomenika uz limes te stvaranje branda Dunavski limes', kaže Vukmanić.

S obzirom na to da je riječ o međunarodnom projektu, skupovi se svaki put održavaju u drugoj zemlji članici projekta, s ciljem povezivanja lokaliteta i ustanova uz limes i širenja svijest o zajedničkom kulturnom naslijeđu. Do sada su mladi Osječani sudjelovali na tri susreta s projektnim partnerima, u Srbiji, Austriji i Slovačkoj, gdje su održali predavanja vezana uz hrvatski dio limesa, s posebnim osvrtom na razvoj Batine kao središta za razvoj kulturnog turizma.

'Na konferenciji u Bratislavi izlagali smo na temu nominacije hrvatskoga dijela Dunavskog limesa na Listu svjetske baštine UNESCO-a. Predstavili smo dosadašnje rezultate i povijest istraživanja na hrvatskom dijelu limesa', kažu kustosi.