Izaberi pregled

Pregled tjedna


<listopad 2013>
pusčpsn
30123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123
45678910

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Događanje

Emitiranje radio drame Orsona Wellesa - RAT SVJETOVA u Arheološkom muzeju u Zagrebu

Arheološki muzej u Zagrebu

mjesto održavanja: Arheološki muzej u Zagrebu, Zagreb
datum početka/završetka: 31.10.2013. / 31.10.2013.
vrijeme održavanja: 20.00 sati
organizator: Arheološki muzej u Zagrebu, Zagreb

Povodom 75. obljetnice emitiranja najpoznatije radijske emisije u povijesti, slavne adaptacije Rata svjetova H.G Wellsa u režiji Orsona Wellesa, pozivamo Vas na javno slušanje originalne radio drame War of the worlds iz 1938. Može li radio drama stara 75 godina ponovno izazvati paniku neslućenih razmjera?

Dame i gospodo, prekidamo naš glazbeni program radi izvanrednih vijesti Intercontinental Radio Newsa. Dvadeset minuta prije osam, prema središnjem vremenu, profesor Farell s opservatorija Mount Jennings uočio je nekoliko eksplozija zapaljivog plina koje su se pojavile u pravilnim razmacima na Marsu. Spektroskop je pokazao da je zapaljivi plin vodik i da se kreće prema Zamlji velikom brzinom..
Ovim riječima započela je radio drama koja je često navodi kao primjer snage utjecaja medija. Dramu je režirao tada dvadesetrogodišnji Orson Welles inscenirajući izravan radijski prijenos invazije Marsovaca na Zemlju. Na početku samo s povremenim vijestima (bulletin) prekidanim glazbenim insertima, drama ubrzo prerasta u pravu predstavu o pustošenju. U program se uključuje i neimenovani tajnik koji je prvotno trebao biti najavljen kao predsjednik Roosevelt, ali radio postaja CBS to nije dozvolila. Ipak, glumac Kenny Delmar je u nastupu nastojao imitirati Rooseveltov glas ne bi li dobio na uvjerljivosti.
 

Tijekom emisije Welles je doznao da se širom zemlje širi panika i da su ljudi dramu prihvatili kao stvarnost iako je CBS u nekoliko navrata prekidao emitiranje naglašavajući da se radi samo o drami. Stotine poziva upućeno je policiji, radio stanicama i novinskim kućama, a organizirane su i molitve. Bizarnost je išla do te mjere da je jedan farmer zapucao na vodotoranj vjerojatno ga zamjenivši za poznati tronožac kakav smo kasnije mogli vidjeti u filmskim izdanjima.  

Procjenjuje se da je program slušalo oko šest milijuna slušatelja, 1,7 milijuna je povjerovalo u istinitost prijenosa, dok je 1,2 milijuna bilo "istinski uplašeno" tim više jer je prijenos dolazio sa CBS-a - radijske postave sa velikim kredibilitetom. Welles je iskoristio termin na konkurentskoj radio-mreži NBC u trenutku puštanja glazbenog inserta kad mnogi mijenjaju postaju. Na taj način mnogi slušatelji nisu čuli uvod čime je Welles još više dobio na uvjerljivosti. Osim toga, radio je u to vrijeme još uvijek bio nov medij i slušatelji su bili naviknuli na istinitost informacija koje čuju.