Izaberi pregled

Pregled tjedna


<svibanj 2013>
pusčpsn
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Događanje

Gradske galerije Osijek / Ciklus suvremenog francuskog filmamjesto održavanja: Galerija Waldinger, Fakultetska 7, Osijek
datum početka/završetka: 03.05.2013. / 12.05.2013.
organizator: Gradske galerije Osijek

Gradske galerije Osijek u prostoru galerije Waldinger (Fakultetska 7, Osijek) ponovno započinju s redovitim filmskim ciklusima.

Odlučili smo se obilježiti ulazak Hrvatske u Europsku uniju na najbolji mogući način, a to je približavanjem suvremene europske kinematografije našim sugrađanima.

Ovaj ciklus nastao je u suradnji s Francuskim institutom iz Zagreba koji nam je ustupio sve filmove, ne bi li ih i osječka publika imala prilike vidjeti na velikom platnu, budući se u nas europski filmovi rijetko pojavljuju na redovitom kino-repertoaru.

Francuski institut u Zagrebu osnovan je 1922. godine te od svojeg osnutka radi na promociji francuske kulture u Hrvatskoj. U kontekstu u kojemu kulturne razmjene između Francuske i Hrvatske jačaju i postaju sve raznolikije, zadaća je Francuskog instituta razvijati ih i promicati francusku kulturno-umjetničku scenu koja je istovremeno moderna, odvažna i otvorena prema svijetu.

Prisutan u brojnim segmentima kulturno-umjetničke scene, Francuski institut podupire hrvatske  festivale i druga kulturna događanja predstavljajući ono najbolje od suvremenog francuskog stvaralaštva (kazalište, ples, film, književnost) i organizirajući izložbe u gradskim muzejima i galerijama (suvremena umjetnost, dizajn, moda…), a osim toga podržava razvoj stručne razmjene posebice u području muzejske djelatnosti i baštine te kinematografije.

Sličnu zadaću, od svoga osnutka, imaju i Gradske galerije Osijek – sustavno promicati hrvatsku suvremenu umjetnost u svim segmentima. Vjerujemo kako će ulaskom Hrvatske u Europsku uniju i našoj kulturno-umjetničkoj sceni otvoriti vrata europskih žarišta kulture.

Pozivamo sve mlade koji svoju budućnost vide u filmskoj industriji da dođu i «pokupe» inspiraciju iz ovih izuzetnih filmova, ali i sve ostale koji uživaju u dobrom filmu da nam se pridruže u «hladovini» galerije Waldinger!

Svi filmovi imaju titlove na hrvatskom jeziku!

Ulaz na sve projekcije je besplatan!