Izaberi pregled

Pregled tjedna


<listopad 2013>
pusčpsn
30123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123
45678910

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Izložba

Slavo Stiegl / Lica

Gradska galerija Striegl

mjesto održavanja: Gradske galerije Striegl, Rimska 11, Sisak
datum početka/završetka: 03.10.2013. / 26.10.2013.
organizator: Gradska galerija Striegl

O izložbi:
Gradska galerija Striegl kao jedan od svojih temeljnih programskih ciljeva ima prezentaciju, kontekstualizaciju i stručno vrednovanje radova iz velikog opusa Slave Striegla kroz izložbe, predavanja, radionice. Tematska izložba koju najavljuje Gradska galerija Striegl nosi naziv ‘’Lica’’. Ova izložba predstavit će izbor od čak 100-tinjak radova na temu autoportreta i portreta iz opusa Slave Striegla koji do sada u ovom opsegu i izložbenom konceptu nisu bili prezentirani javnosti.
Ovom izložbom prezentira se i razotkriva sasvim novi kontekst Strieglovog opusa koji svojom visoko individualiziranom i intimističkom obradom tematike lica, umjetničkom reprezentativnošću i samosviješću zauzima trajno i prepoznatljivo mjesto unutar hrvatske povijesti umjetnosti.


Iz kataloga izložbe:

‘’Odabir teme  za ovu izložbu zanimljiv je zbog sagledavanja cjelokupnog Strieglovog stvaralaštva, jer ovaj osebujni umjetnik u izboru motiva za svoja djela nije nipošto ograničen. Zanima ga sve što vidi i što ga trenutno impresionira, njemu se novi motivi i problemi nameću neprestano i on ih istražuje, pristupa im krajnje ozbiljno i analitički, a vraća im se uvjek iznova kroz sve faze umjetničkog interesa.
Riječ je, dakle, o jednom vidu tematske retrospektivne izložbe koja obuhvaća portrete, autoportrete i  „lica“ od početka školovanja pa sve do danas koja svojom zanimljivošću i emotivnim nabojem otvaraju nova viđenja njegova likovnog djela.’’

(iz teksta kataloga ‘’Proniknuće života’’, Zoran Burojević)


‘’Anonimnost Strieglovih lica nije nijema. Njegova lica glasno prenose univerzalne poruke empatije i razumijevanja ljudske psihe, emocija i teških traumatskih stanja. Ta lica govore o nama samima, s inidividualnog aspekta jednako koliko i s kulturološkog. Svi radovi uspostavljaju snažnu vezu s promatračem, tako da prostor između lica na papiru i lica promatrača postaje prostor intenzivnih relacijskih odnosa i to može postati mjesto ljubavi, dobrote, bliskosti, ali i mjesto nelagode. ‘’

(iz teksta kataloga ‘’Strieglova lica – forma koje govore’’, Alma Trauber)