Izaberi pregled

Pregled tjedna


<ožujak 2013>
pusčpsn
25262728123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Događanje

Ministartvo kulture RH / Prezentacija pilot-programa 'Ruksak (pun) kulture'mjesto održavanja: Gimnazija Nova Gradiška
datum početka/završetka: 28.03.2013. / 28.03.2013.
vrijeme održavanja: u 12 sati
organizator: Ministartvo kulture RH

Ministrica kulture prof. dr. sc. Andrea Zlatar Violić i ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović predstavit će 3. travnja 2013. u Novoj Gradiški pilot-program Ruksak (pun) kulture. Predstavljanje će početi u 12 sati u Gimnaziji Nova Gradiška.   
  
Umjetnost i kultura u vrtiću i školi
Pilot-program 2013.

Razvojni program 2013. – 2020.


Prva radionica u Ruksaku, namijenjena učenicima i nastavnicima, zove se Izgradnja zajednice ritmom i zvukom, a vodi je Branko Trajkov, profesionalni glazbenik bubnjar i udaraljkaš, član rock-grupe Zabranjeno pušenje.
 
Ruksak (pun) kulture dio je kulturne politike Vlade za vrtiće, osnovne i srednje škole, odnosno, djeca od tri godine i učenici od 6 do 18 godina korisnici su ovoga Programa. Riječ je o zajedničkoj inicijativi Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i zajedničkom ulaganju područja obrazovanja i područja kulture na državnoj razini.
Ruksak (pun) kulture nacionalni je dopunski program podrške kurikulu u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, vezan uz umjetnost i kulturu, koji će u hrvatskim vrtićima i školama provoditi stručnjaci – književnici, likovni i kazališni, glazbeni i plesni umjetnici.
Program omogućava dostupnost, približavanje umjetnosti i kulture djeci i mladima, razvijanje njihove estetske kulture, općenito senzibilizira djecu i mlade za područje umjetnosti i kulture. Djeca i mladi bit će osposobljeni za pozitivan pristup svim vrstama umjetnosti i kulture.
Tijekom svoga razvoja on će se prilagođavati potrebama županija i jedinica lokalne samouprave, a Ministarstvo kulture i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta dat će temeljne preporuke o provođenju programa.
 
Program se zasniva na suradnji na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini.
Partnerstvo između dva politička sektora novina je sama po sebi.
  
Program omogućava djeci i mladima upoznavanje s umjetničkim i kulturnim djelima, odnosno izričajem visoke kvalitete i profesionalnih standarda, pokrivajući široko područje:
 

  • izvedbene umjetnosti
  • likovnu umjetnost
  • filmsku umjetnost
  • glazbenu i scensku  umjetnost
  • književnost
  • kulturnu baštinu, sve inovativne kulturne prakse

 
Ruksak (pun) kulture zajednički je poduhvat obrazovanog i kulturnog sektora na nacionalnoj i lokalnoj razini, a da su pritom uključene sve županije i općine.
U prvoj fazi Ruksak je namijenjen vrtićima i školama koji su udaljeniji od gradskih središta i kojima su kulturni i umjetnički programi manje dostupni.
 
CILJEVI PROGRAMA:
 

  • omogućiti djeci i mladima u vrtićima, osnovnim i srednjim školama sudjelovanje u kulturnim programima koje vode profesionalci;
  • omogućiti pristup širokom području kulturnog izraza, odnosno mogućnost razvoja i razumijevanja kulture u svim njezinim oblicima;
  • pomoći vrtićima i školama da se sami uključe u različite oblike kulturnih programa.

 
U 2013. godini riječ je o pilot projektu, a natječaj za 2014. godinu bit će raspisan u srpnju 2013. godine.28.03.2013.  -  Ministrica kulture prof. dr. sc. Andrea Zlatar Violić i ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović predstavit će 3. travnja 2013. u Novoj Gradiški pilot-program Ruksak (pun) kulture. Predstavljanje će početi u 12 sati u Gimnaziji Nova Gradiška.