Izaberi pregled

Pregled tjedna


<srpanj 2013>
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234
567891011

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Izložba

Turistička zajednica grada Kastva / Otvorenje izložbe "Moving Upward!"mjesto održavanja: Galerija sv. Trojica, Kastav
datum početka/završetka: 27.07.2013. / 27.07.2013.
otvorenje: 20.00
organizator: Turistička zajednica grada Kastva

O autorima

Skupina Upward! community (Petr Zhukov, Daniil Zinchenko) oformljena je 2010. godine na idejama ruskog kozmizma. Grupa se bavi teorijskim problemima medija te mogućnostima i načinima kulturalne interakcije umjetnosti, religije, znanosti i politike. Osim teoretskog rada, postoje dva osnovna pravca djelovanja grupe: produkcija video-filmova temeljenih na idejama kozmizma i mitologiji zajednice u kulturi, te organiziranje izložbi njezinih članova, i njima bliskih umjetnika, u prostorima koji ne pripadaju umjetnosti.


Kastafsko kulturno leto poziva Vas u subotu, 27. srpnja, u 20 h u Galeriju sv. Trojica u Kastvu na otvorenje izložbe Moving Upward! ruske skupine Upward! Community.

Moving upward!

Upward! community, grupa ruskih umjetnika (Petr Zhukov i Daniil Zinchenko) u svojim radovima kritički sondira suvremeno rusko društvo i globalnu kulturu revitalizirajući avangardno-utopijske ideje o jedinstvu umjetnosti, religije, znanosti i politike, koje crpi iz ponešto ezoteričnog filozofsko-kulturalnog pokreta s početka 20. stoljeća u Rusiji, kozmizma. Konstanta multimedijalnog rada ove grupe jest preispitivanje ideje postojanja, duhovnosti i smrti na razini čitavoga čovječanstva – od toga strahuju – čovjek mora postojati, a postojat će svojim djelovanjem. Element pretvorbe prostora u sakralni mikrokozmos perpetuira se u radovima poput onih koji uključuju video instalacije projicirane na zidove prostora „simulirajući“ tako fresko oslike. Poradi njihove simultane projekcije koje određuju različitost perspektiva, od promatrača se aktivno potražuje, u duhu kozmizma rečeno, bolje razumijevanje višestrukih aspekata „svemira“. Dio tih „murala“ u radu Moving upward! kolažira suvremene interpretacije kozmističkih ideja kroz impresivan spoj religijskog i duhovnog, umjetnosti, prirode, prošlosti i ruskog domoljublja, što označava put prema novome, nepoznatome, prema budućnosti, prema napretku, prema gore. Rad se sastoji od devet video-filmova među kojima se neki od njih upravo referiraju na temu smrti. Strah od smrti prikazan je kroz prizmu vizualnog (umjetnik) i tekstualnog (pisac) što je i središnja tema filma 165, koji s filmom U čini diptih filmova o životu Jurja Gagarina. Film U montiran je u obliku hagiografskih fresaka koje na alegorijski način adaptiraju priču o životu Jurija Gagarina ispreplićući je sa simbolički ispričanom pričom o Isusu Kristu. Razlog poistovjećivanja Krista i Gagarina nalazi se u duhovnoj vezi, gdje se na Gagarina gleda kao na Krista novoga doba: čovjeka koji je napravio prvi korak prema spasenju suvremenog čovjeka, čovjeka za čije je preživljavanje neophodan bijeg u svemir. Prosvjetljenje, shvaćanje i prihvaćanje te činjenice ostvareno je putovanjem promatrača u prirodu koja sada služi kao nekonvencionalni „izložbeni prostor“. Zadržavajući tako karakter happeninga poput onoga u radu Field of Silence, promatrač je u pustom krajoliku suočen sa samim sobom, s vlastitim mislima, s umjetnikom i djelom. Riječ je o site specific radu koji uključuje i sam proces putovanja posjetioca vlakom do mjesta „događaja“ za koje je odabrano zamrznuto područje Moskovskog kanala kojeg su gradili zatvorenici gulaga, a koje se nalazi u blizini potopljene grobnice.

Ovaj subverzivno-kritički aspekt koji se u radovima Upward! comunity grupe često očituje kroz spoj prošlosti i sadašnjosti podvlači njihov cjelokupan umjetnički angažman. Frustriranost stanjem u Rusiji u kojoj većina odbija prihvatiti ideju spasenja i zadržava društveni status quo, umjetnici, paradoksalno, izražavaju konstantnim provlačenjem domoljublja kroz filmove - nezadovoljni su stavovima društva u kojem žive, žele ga spasiti i oživjeti, trgnuti iz zastarjeloga stava prema domovini. Izrazima „Russia upward!“ i „Attain levitation in Russian Federation“ u filmu Russia upward! koji „radnju“ smještena u opustošen i siv prigradski prostor, protagonist filma ukazuje na te probleme penjući se i pokušavajući poletjeti, otići gore, napredovati, stvoriti novo (rusko) društvo koje će izbjeći fizičko i duhovno izumiranje. On je metaforički predstavnik tipičnog ruskog intelektualca koji koristeći snagu ideje nastoji premostiti egzistencijalnu stvarnost koja ga okružuje. Zbog nemogućnoti održavanja ravnoteže na uzvisinama u koje se pokušavaju vinuti, a što cijelu „akciju“ pretvara u jednu humoresku, ovaj rad djeluje kao apologija nemogućnosti progresa.

Cjelokupna „muralna“ projekcija zaključena je satiričnim naslovom 9, like the number of planets, duhovitom mišlju koju, poput lajtmotiva, iskazuju u svim radovima. Takav je rad zanimljiv i sažet prikaz djelovanja grupe. Umjetnici na produhovljen način razmatraju ideju napretka koji će biti od velikoga značaja za kasnije generacije. Svoj doprinos toj ideji Upward! community daje kroz sinergiju umjetnosti, religije i domoljublja na način da promatrača suoče s ultimativnim strahom cijeloga čovječanstva – strahom od smrti. Buđenjem i razmatranjem tog straha pojedinac mora shvatiti svoje mogućnosti, može li se i kako pobijediti neizbježno. Na to odgovaraju bijegom. Bijegom prema gore, fizički i duhovno – u sferu iznad čovječanstva, iznad shvaćanja, iznad samoga sebe.

Karla Lebhaft, Ivan Roth