Izaberi pregled

Pregled tjedna


<listopad 2013>
pusčpsn
30123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123
45678910

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Događanje

Zbor pritužbi / Ekstravagantna tijela: Ekstravagantne godine

Galerija Klovićevi dvori

mjesto održavanja: Dolac, Zagreb
datum početka/završetka: 26.10.2013. / 26.10.2013.
vrijeme održavanja: 10.30 sati
organizator: Galerija Klovićevi dvori, Zagreb; KONTEJNER

Vec svima dobro poznat Zbor prituzbi koji je odusevio mnogobrojnu publiku na otvorenju festivala Ekstravagantna tijela: Ekstravagantne godine u Galeriji Klovicevi dvori zapjevat ce ponovo ovu subotu, 26.10. u 10:30h na Dolcu.


Radionica nastala u sklopu ekstravagantnog festivala pod dirigentskom palicom Tajane Josimovic, Tee Juretic i Marte Kolege postupno je, kroz vodjeni grupni rad i glazbu, pokusala osvijestiti drustvenu problematiku osoba trece zivotne dobi te pripremiti i osnaziti njihov glas – mocno oruzje pri zauzimanju javnog prostora i otvaranja javne diskusije o temi starosti i njegovoj poziciji u drustvu. Zajednistvo grupe nije samo brojcani, vec i psiholoski cimbenik u procesu progovaranja vlastitim glasom, zauzimanja pozicije i na kraju ulaska u javni prostor, interakcije i sudjelovanja u drustveno-politickom zivotu.
Cinjenica je da su osobe starije zivotne dobi sve veci dio hrvatskog drustva, a istovremeno i jedan od njegovih najmarginaliziranijih dijelova, ciji je glas, uz ostale manjine, jedan od najtisih na drustveno-politickoj sceni.

Nacin rada tijekom radionica ukljucivao je spoj pjevanja i kreiranja pjesama prituzbenica nastalih na temelju prikupljenih prituzbi. Takav spoj glazbe i promisljanja o drustvenom vlastitom polozaju, kao i glasno progovaranje o bitnim aspektima njihove svakodnevice, rezultirao je prvim hrvatskim zborom prituzbi trece i cetvrte zivotne dobi.

Radionica je istovremeno bila i zabavna i produktivna, a medju polaznicima i voditeljicama se stvorila povezanost, razvilo razumijevanje i emocionalna bliskost zbog cega su pjesme zvucale jos snaznije i odzvanjale jos ponosnije.

Neobican i nadasve nadahnjujuc repertoar izmjenjenih stihova dobrih starih evergreena poput Felicita, Marijana i Danas sam luda odjekivat ce Dolcem, pa Vas pozivamo da im se pridruzite, potuzite ili ih samo poslusate.

http://www.youtube.com/watch?v=-12CnnLVnI4
http://www.youtube.com/watch?v=FefYbxUAUxo
http://www.youtube.com/watch?v=H6VggwG71QI
http://www.youtube.com/watch?v=JfhsWF5JwZI

Potpisi fotografija: Sara B. Moritz

--
KONTEJNER | bureau of contemporary art praxis kontejner@kontejner.org