Izaberi pregled

Pregled tjedna


<travanj 2013>
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345
6789101112

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Događanje

Društvo arhitekata Zagreba / Arhitektura i naslijeđe VII: Ksenija Petrić: Stari grad Čakovec – obnova utvrdemjesto održavanja: Društvo arhitekata Zagreba, Trg bana Jelačića 3/1, Zagreb
datum početka/završetka: 25.04.2013. / 25.04.2013.
vrijeme održavanja: u 18 sati
organizator: Društvo arhitekata Zagreba

Pozivamo Vas na predavanje iz sedmog ciklusa predavanja u organizaciji Sekcije za arhitektonsko naslijeđe Društva arhitekata Zagreba. Predavnaje na temu  STARI GRAD ČAKOVEC – obnova utvrde održat će voditeljica sekcije mr.sc, Ksenija Petrić, u četvrtak 25. travnja 2013. u 18 sati u prostorijama Društva arhitekata Zagreba.

Stari grad Čakovec, povijesni graditeljski kompleks okružen parkom, pripada kategoriji zaštićenih kulturnih dobara nacionalnog značaja. Izvorno lociran u ravnom močvarnom području, okružen prirodnim i kulturnim krajolikom, danas svojim smještajnim karakteristikama predstavlja središnji urbani prostor grada Čakovca s funkcijom prostorne spona povijesne gradske jezgre i novih gradskih zona.

Pripada tipu višeslojnog utvrđenog feudalnog rezidencijalnog kompleksa kojeg čine reprezentativna palača s unutrašnjim dvorištem, te renesansna utvrda peterokutnog oblika sa sustavom zidova i bastiona. Bastionske utvrde Starog grada Čakovca podigao je ban Nikola Zrinski u 16. st., u vrijeme kada dolazi u posjed utvrđenog grada i čitavog međimurskog vlastelinstva, modernizirajući već postojeći sustav srednjevjekovnog  „wasserburga“.
 
Utvrda Starog grada Čakovca predmet je konzervatorske obnove desetljećima. Radovi se izvode s prekidima od 60-tih g. 20. stoljeća sve do danas. U tom razdoblju uporabni su prostori utvrde bili korišteni za različite javne namjene dok je fortifikacijski sustav zidina bio kontinuirano izložen fizičkoj degradaciji i rušenju. Stanje u kojem se utvrda nalazi ne može se nazvati primjerenim njenom prostorno-funkcionalnom urbanom potencijalu i mogućnostima njenog aktivnog i održivog korištenja. Izvedena statička i osnovna građevinska sanacija dijela utvrde nije završila krajnjim ciljem - korištenjem prostora i konzervacijom arhitekture. Čitav kompleks je u vlasništvu Muzeja Međimurja. Primjer obnove potiče na diskusiju vrlo aktualno pitanje namjene fortifikacijska arhitekture, te ukazuje na potrebu redovitog održavanja i organizacije adekvatnog načina upravljanja.
 
Vrijednost i karakter lokaliteta te samo fizičko stanje građevine zahtijevaju vrlo složen konzervatorski postupak koji se dotiče teoretskog pitanja primjene metode rekonstrukcije.   Pristup zaštiti i prezentacije arheoloških nalaza u kontekstu postojeće građevne strukture. obrazložit će se na rezultatima zaštitnih arheoloških istraživanja u ulaznom bastionu gdje su  konstatirani ostatci arhitekture srednjovjekovne utvrde.Primjena metode rekonstrukcije u zaštiti utvrde detaljno će se izložiti na primjeru južnog bastiona sačuvanog na arheološkoj razini. Bastion koji je bio sačuvan do razine funkcioniranja, saniranjem postojećih ostataka temeljne zone i rekonstrukcijom dijela zidova  postao je ponovno estetski i prostorni dio utvrde koji postavlja zahtjev nastavka radova na prezentacije arheoloških ostataka bastionske arhitekture Starog grada Čakovca. 

Rekonstrukcija južnog bastiona – pogled na flanke

Mr.sc. Ksenija Petrić dipl.ing.arh.,diplomirala na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Završila poslijediplomski znanstveni studij „Graditeljsko naslijeđe“. Stručno usavršavanje s područja arhitektonske konzervacije polazila je u međunarodnom centru ICCROM u Rimu. Zaposlena je u Konzervatorskom odjelu u Zagrebu Ministarstva kulture na funkciji više stručne savjetnice konzervatorice.  Stručni radovi obuhvaćaju različite poslove zaštite i obnove graditeljskog naslijeđa. U funkciji voditeljice projekata radi na izradi konzervatorskih studija za zaštitu povijesnih cjelina malih gradova, seoskih naselja i pojedinačnih graditeljskih sklopova. Razvija konzervatorsku metodologiju u obradi prostora za planove posebnih obilježja. Angažirana je na unaprjeđenju zaštite i obnove drvene tradicijske arhitekture. Konzervatorske studije, rezultate istraživanja i realizirane obnove publicira u stručnim i znanstvenim radovima.

7. ciklus predavanja o obnovi arhitektonskog naslijeđe Bastionske utvrde nastao je u organizaciji Sekcije za arhitektonsko naslijeđe Društva arhitekata Zagreba.
Voditelj ciklusa je Stjepan Lončarić, dia.

program:

24.01.2013.
Karlovac – mogućnosti restitucije bastionskog sustava
Stjepan Lončarić

28.02.2013.
Osječka Tvrđa – projekti i realizacije
Ivana Sudić, Grgur Marko Ivanković, Valerija Vuković i Valentina Slabinac
 
28.03.2013.
Energetska učinkovitost i arhitektonsko naslijeđe
Zlatan Šljivić
 
25.04.2013.
Stari grad Čakovec – obnova utvrde
Ksenija Petrić
 
23.05.2013.
Tvrđava Slavonski Brod – konzervatorske studije i rekonstrukcija kapele sv. Ane
Zlatko Uzelac 

Predavanja  su uvrštena u  program Stalnog stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata i boduju se s tri (3) boda.