Izaberi pregled

Pregled tjedna


<ožujak 2013>
pusčpsn
25262728123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Izložba

Hrvati u ledenom zagrljaju Arktika

Tehnički muzej "Nikola Tesla"

mjesto održavanja: Tehnički muzej, Savska cesta 18, Zagreb
datum početka/završetka: 25.03.2013. / 10.04.2013.
radno vrijeme: utorak - petak: 9 - 17 sati; subota i nedjelja: 9 - 13 sati; ponedjeljkom zatvoreno
autor stručne koncepcije: Miljenko Smokvina
autor likovnog postava: Maša Milovac, Miljenko Smokvina
organizator: Tehnički muzej, zagreb; Hrvatsko-norveško društvo

Galerija izložbe slika dostupna je na: Tehnički muzej
Deplijan izložbe: PDF

Izložbom Hrvati u ledenom zagrljaju Arktika Tehnički muzej u suorganizaciji s Hrvatsko-norveškim društvom želi obilježiti Arktičku ekspediciju brodom "Admiral Tegetthoff" od 1872. do1874. godine, kao i 140. obljetnicu otkrića Zemlje Franje Josipa.

U toj zahtjevnoj ekspediciji na Arktik, u kojoj su sudjelovala 24 člana posade broda, bila su i 12 pomoraca rodom iz Istre, Hrvatskog primorja, Dalmacije i s Jadranskih otoka. Arktičkom ekspedicijom su ti hrabri ljudi u otkrivanje i istraživanje tog dalekog i negostoljubivog teritorija utkali stoljetna znanja iz tradicije hrvatskog pomorstva.

Izložbom se javnost želi upoznati s tim zanimljivim, važnim i nedovoljno poznatim istraživačkim poduhvatom koji je sastavni dio i naše pomorske baštine koju Tehnički muzej njeguje i svojom redovnom djelatnošću.

Autor izložbe Miljenko Smokvina dugogodišnji je suradnik Tehničkog muzeja u Zagrebu i član Hrvatsko-norveškog društva, a koji se godinama bavi kulturnom, industrijskom i pomorskom baštinom. Na temu arktičkih ekspedicija u posljednjih 15 godina objavio je desetak članaka, održao brojna predavanja širom Hrvatske, te postavio tri izložbe (u Rijeci, Puli i Malom Lošinju).

Izložba temu sagledava s povijesnog i tehničkog aspekta, a ima i humani i edukativni karakter jer priča priču o  istraživačima, pojedincima i njihovim naporima u postizanju zacrtanog cilja i težnji ka novim otkrićima.

Slikom, tekstovima i zemljopisnim kartama posjetitelji se upoznaju s ekspedicijom kao i s novim istraživanjima Arktika.

Centralni izložak je model broda "Admiral Tegetthoff" u mjerilu 1:40, kojeg je izradio gosp. Željko Skomeršić iz Krka. Izloženi su i predmeti iz fundusa Tehničkog muzeja koji se odnose na navigaciju i brodsku opremu, a koje je za izložbu odabrala i obradila Neda Staklarević, muzejska savjetnica.

Sudionici ekspedicije koja je otkrila otočje Zemlje Franje Josipa po svom povratku kući prenijeli su svoja iskustva u istraživanju sjevera i na zainteresiranu znanstvenu javnost. Rezultati tih znanstvenih istraživanja, obavljenih tijekom dvogodišnjeg boravka u ledu Sjevera i danas su od presudne važnosti, a bitni su za objašnjavanje uzroka klimatskih promjena čiji smo svjedoci. Prvo međunarodno istraživanje Arktika i Antarktika, nazvano Prva Polarna godina, organizirano je između 1882 i 1883. godine na osnovu inicijative i uz intenzivna nastojana kapetana Carla Weyprecha, zapovjednika istraživačkog broda "Admiral Tegetthoff". On je zajedno sa članovima svoje posade i s našim hrabrim pomorcima, prikupljao znanstvene podatke na Arktiku.

Istraživanja zemaljskih polova traju do danas, a međunarodna znanstvena zajednica redovito ističe poticaje i zasluge za prva takva istraživanja koja su krenula i od istraživača Arktika koje predstavljamo našom izložbom.

Arktik, koji je još pred stotinu godina bio većim dijelom neistražen, zbog svojeg strateškog značenja (ponajprije iz energetskih razloga) danas ulazi u područja zanimanja najvećih svjetskih sila. Uslijed klimatskih promjena i otapanja leda taj dio svijeta postao je zanimljiv kao novotvoreni pomorski put, a danas se u njemu otkriva i snažan turistički potencijal. Arktik danas postaje jedno od najznačajnijih područja globusa, u žarištu je interesa mnogih zemalja, pa se u tom pogledu organiziraju brojne međunarodne konferencije i okupljanja, na kojima uz zemlje koje graniče s arktičkim područjem, sudjeluju i mnoge druge zemlje koje žele biti aktivni dionici novih geopolitičkih događanja.

Izložba ima snažnu međunarodnu komponentu. Njome želimo potvrditi da je mjesto Hrvatske u europskoj obitelji naroda. U tom smislu, ove se godine, u Norveškoj, u povodu 140. obljetnice otkrića Zemlje Franje Josipa, organizira međunarodno okupljanje svih zemalja koje su sudjelovale u toj arktičkoj ekspediciji. I Hrvatsko-norveško društvo prijateljstva sa sjedištem u Zagrebu sudjeluje u tim manifestacijama, te na taj način povezuje Hrvatsku s Europom i svijetom. Jedna od inicijalnih aktivnosti je i suorganizacija izložbe Hrvati u ledenom zagrljaju Arktika.

Inicijativa za proslavom 140. obljetnice tog događaja došla je iz Norveške, gdje su se u projekt obilježavanja uključile sljedeće udruge: Norveško-hrvatsko društvo, Norveško-mađarsko kulturno-povijesno društvo, Norveško-austrijsko društvo, Češko-norveški forum, Norveško-rusko društvo, a glavni pokrovitelj je mađarski veleposlanik za Norvešku i Island, dr. Géza Jeszenszky .

Izložba je također naš doprinos obilježavanju i proslavi koja će se održati ovoga ljeta u norveškom gradu Tromsø, gradu prijatelju Zagreba od 1971.

Na svečano otvorenje izložbe u Zagrebu očekuje se dolazak veleposlanika Kraljevine Norveške u RH, a prisustvovanje izložbi za sada su najavili i veleposlanik Rusije, Češke te veleposlanica Italije.

S obilježavanjem ove godišnjice upoznato je i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH, kao i Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Norveškoj.

 

Popratni edukativni program / tematska predavanja:

26. ožujka 2013., 18 sati: Miljenko Smokvina "Hrvati u ledenom zagrljaju Arktika" u povodu 140 obljetnice otkrića Zemlje Franje Josipa

4. travnja 2013., 18 sati: prof. dr. Tihomir Marjanac, Što su i što nam mogu učiniti supervulkani

10. travnja 2013., 18 sati: Robert Kakarigi, Prvi osvajači Južnog pola

 

Autor izložbe: Miljenko Smokvina
Koordinatorica za Tehnički muzej: Markita Franulić
Stručna suradnica: Neda Staklarević
Oblikovanje tiskanog materijala uz izložbu: Boris Greiner
Izložba se održava pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba, gosp. Milana Bandića

 

IZVORI ARHIVSKE GRAĐE:

Pomorski fakultet u Rijeci / Državni arhiv u Rijeci / Sveučilišna knjižnica u Rijeci / Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, Rijeka / Antikvarijat “Mali Neboder” u Rijeci / Saša Dmitrović, Rijeka / Toma Vučinić, Rijeka / Sveučilišna knjižnica u Puli / Povijesni i pomorski muzej Istre, Pula / Osterrichische Staatsarchiv, Kriegsarchiv, Beč / Heeresgeschichtiches Museum, Beč / Osterreichische Nationalbibliothek, Beč / Albertina, Beč / Dr. Josip Seršić, Beč / Historisches Museum, Frankfurt / Dr. Frank Berger, Frankfurt / Dr. Heidi von Leszczynski, Frankfurt / Dr. Erwin Schatz, Osterreichische Marineverband, Klagenfurt / Mag. iur. Leopold Guggenberger, Klagenfurt / Prof. Dora Mackh, Klagenfurt / Georg Bogdanović, Klagenfurt/Rijeka / Societa “Circolo Polare”, Milano / Enrico Mazzoli, Trst / Valerio Staccioli, Trst

Tehnički muzej zahvaljuje na suradnji Lošinjskom muzeju i gosp. Željku Skomeršiću.