Izaberi pregled

Pregled tjedna


<travanj 2013>
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345
6789101112

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Skup

24.04.2013. - 27.04.2013. / 5. ETNOFILm festival

Etnografski muzej Istre - Museo etnografico dell'Istria

mjesto održavanja: Etnografski muzej Istre, Trg istarskog razvoda 1275. br. 1, Pazin
datum početka/završetka: 24.04.2013. / 27.04.2013.
organizator: Etnografski muzej Istre

Od 24. do 27. travnja u Multimedijalnom centru grada Rovinja održava se ETNOFILm festival koji donosi izbor iz međunarodne etnografske dokumentarne produkcije. Sve projekcije su besplatne, a uz filmski program na festivalu posjetitelje očekuju i predavanja, radionica te izložba, kao i glazbeni program.

Festival je koncipiran kao mjesto razmjene ideja na temu vizualnih istraživanja kulture, a za cilj ima otvaranje dijaloga među kulturama, ali i popularizaciju hrvatskog etnografskog filma.

Od 92 prijavljena filma selektori natjecateljskog programa odabrali su 24 filma najrazličitijih tema i metodoloških pristupa kako bi naglasili orijentaciju ka razvoju i praćenju antropološke/etnološke produkcije, ali i dali prostor drugim dokumentaristima koji se svojim radom oslanjaju na etnografski film. Uz klasičnije teme, ali suvremeni metodološki pristup, vezane uz proljetne ophodnje, poklade ili pak tradicionalno stočarstvo u Rumunjskoj, moći ćete pogledati i filmove koji tematiziraju katalonsku borbu za autonomiju prevedenu na nogometni jezik, primjer stigmatizacije bolesnika u Australiji te intimne portrete vodnjanskog umirovljenika u filmu “Drug Ferlin”. Natjecateljski dio programa upotpunit će i selekcija filmova u suradnji s Festivalom eksperimentalnog filma 25FPS, kada će se moći pogledati i film koji neodoljivo priziva u sjećanje velikana etnografskog filma Jean Roucha.

ETNOFILm produbljuje problematiku vezanu uz antropološku “krizu reprezentacije”, rada na terenu te produkcijskih i distribucijskih uvjeta ovog pomalo marginaliziranog žanra, a projekcije filmova prate razgovori s autorima.

Ovogodišnjim međunarodnim žirijem predsjeda direktor ruskog Centra za vizualnu antropologiju, ujedno i profesor moskovskog Sveučilišta, Evgeny Aleksandrov. Ostali članovi su stručnjaci iz polja etnologije/antropologije i filma, dr.sc. Sanja Potkonjak s Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Sveučilišta u Zagrebu i Igor Bezinović, autor nagrađivanog filma “Blokada”.

Festivalu prethodi međunarodna radionica vizualne antropologije koja je ove godine posvećena hipermediji. U Rovinj dolazi pionir na polju hipermedije i interaktivnih etnografskih filmova, profesor Peter Biella sa Sveučilista u San Franciscu, koji će svoje bogato iskustvo podijeliti s polaznicima radionice.

ETNOFILm predstavlja i druge vizualne medije, pa ove godine donosi izložbu fotografija Etiopljanki iz fundusa Etnografskog muzeja Istre, u suradnji s Centrom za vizualne umjetnosti Batana iz Rovinja, a filmsko-fotografski program upotpunit će onaj glazbeni.

Doživite različite kulture na filmu i uživajte u bogatom popratnom programu 5. ETNOFILm festivala. Više na etnofilm.com.