Izaberi pregled

Pregled tjedna


<ožujak 2013>
pusčpsn
25262728123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Izložba

Svijet igračaka: Igračka ima srce

Etnografski muzej Zagreb

mjesto održavanja: Etnografski muzej Zagreb, Trg Mažuranića 14, Zagreb
datum početka/završetka: 24.03.2013. / 31.05.2013.
otvorenje: u 12 sati
radno vrijeme: utorak, srijeda, četvrtak: 10 - 18 sati; petak, subota, nedjelja: 10 - 13 sati; ponedjeljkom zatvoreno
organizator: Etnografski muzej Zagreb

Svijet igračaka projekt je koji traje od 1. prosinca 2012. godine u prostoru Etnografskog muzeja. Uz središnju izložbu Dječje igračke iz hrvatske baštine, koja će ostati otvorena do 31. svibnja, bile su izložbe Iz svijeta igračaka, Poljske tradicijske dječje igračke, Vlakovi za velike i male. ( izložbe su već zatvorene).

24. ožujka, na Cvjetnu nedjelju otvara se još jedna  vrijedna izložba pod nazivom Igračka ima srce. Radio Sljeme i Etnografski muzej započeli su emisiju naziva Igračka ima srce koja se uspješno realizira već pola godine svake nedjelje u popodnevnim satima. Njena je autorica novinarka Anamaria Šnajdar, dok je autorica izložbe i cijelog projekta Svijet igračaka viša kustosica dr.sc.Iris Biškupić Bašić. U emisiji su gostovali vlasnici igračaka, kolekcionari, izrađivači igračaka, znanstvenici, novinari i mnogi drugi. Svi su oni govorili o igrama i igračkama za koje su vezani. Cilj emisije bio je predstaviti igračke i senzibilizirati javnosti za ovu zanimljivu temu. Velikim odazivom slušatelja i posjetitelja prikupljene su igračke od kojih su neke posuđene, a druge darovane u trajno vlasništvo muzeja. Ipak osnovna je nakana emisije bila suradnja sa publikom i slušateljima i realizacija izložbe o dječjim igračkama i igrama sačuvanima u obiteljskim domovima, kao i pričama vezanima uz njih.

Poruka "Otvorite stare ormare i škrinje, potražite zaboravljene igračke...“ kroz eter Radio Sljemena, u emisiji koja se emitirala više mjeseci, doprla je do stotinu vlasnika čije će igračke i igre biti izložene na ovoj vrijednoj izložbi. Sjećanja na emocije iz djetinjstva vezane za igračke; lutke, autiće, vlakiće, posuđe za lutke, mehaničke igračke, slikovnice, kockice i igre uz neobične priče i stare fotografije, ostat će kao trag jednoga vremena za nove generacije. Izložbu će obogatiti i film sa zanimljivim pričama vlasnika te audio zapisi iz emitiranih emisija. Donesene i odabrane igračke koje imaju i „srce“ i kulturološku vrijednost, bez obzira ostaju li one trajno u zbirci ili se vraćaju vlasniku, bit će izložene do 31.svibnja 2013.

Igre i igračke neizostavan su dio djetinjstva, one nas oblikuju, ostavljaju neizbrisiv trag u našem životu. Proizvod su određenog razdoblja i odraz društva u kojem su nastale i u kojem su korištene. Tek pojavom industrijske revolucije i masovnom proizvodnjom izrađuju se igračke serijski i postaju pristupačne brojnoj djeci. Osim malobrojnih igračaka nastalih potkraj 19. te onih nastalih u 21. stoljeću, veći dio izloženih predmeta proizvedene su u 20. stoljeću. Da je igračka odraz vremena u kojem je nastala potvrđuje i činjenica kako se kroz njezin dizajn, motive, materijale, izradu, može pratiti moda, razvoj industrije, arhitektura, što se vidi i na ovoj izložbi.

Izložene su porculanske lutke, lutke od gume, plastike, papira, kaširane i lijevane, plišane igračke serijske proizvodnje do onih ručno rađenih gotovo unikatnih izišlih iz majstorske radionice Ružice Vavre. Izložena je i kuća za lutke, jedna od malobrojnih sačuvanih primjeraka s početka 20. stoljeća. Tu su i mehaničke igračke poput autobusa proizvedenog u Francuskoj početkom 20. stoljeća i korištenog u obitelji Augusta Šenoe, do gumenih igračaka poznate zagrebačke tvornice „Biserke” u kojoj se već godinama ne izrađuju, a ipak se još uvijek čuvaju u mnogim obiteljima. Prikazani su i mnogobrojni vrijedni automobili, vlakovi, društvene igre od kojih se neke igraju sve do danas te brojne fotografije djece s igračkama.

Zahvaljujući masovnoj i jeftinoj proizvodnji, velikom tržištu i raznovrsnom materijalu, danas su igračke dostupne većini djece. Nažalost kvaliteta mnogih je loša, a materijali opasni. Zbog velike ponude, djeca brzo gube interes i odbacuju ih. Mnogo se toga promijenilo u svijetu igračaka, ali djeca uvijek vole igru i igračke. Često se za njih vežu, a igračke im ostaju u trajnom sjećanju. Da je tomu tako, pokazuje i izložba Igračka ima srce u kojoj su sudjelovali mnogi naši sugrađani. Donijevši igračku u muzej ostavili su uspomenu na dio svog djetinjstva i tako omogućili da svi zajedno u njemu uživamo.

dr. sc. Iris Biškupić Bašić, viša kustosica Etnografskog muzeja