Izaberi pregled

Pregled tjedna


<srpanj 2013>
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234
567891011

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Izložba

ULUPUH-ova izložba gostuje u Beogradu / Kazalište odbačenih predmetamjesto održavanja: Mala galerija ULUPUDS-a, Uzun Murkova 12, Beograd (Srbija)
datum početka/završetka: 23.07.2013. / 02.08.2013.
otvorenje: u 19 sati
organizator: Galerija ULUPUH

U utorak, 23. srpnja u 19 sati u Maloj galeriji Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS), u Uzun Mirkovoj 12 u Beogradu, otvara se izložba "Kazalište odbačenih predmeta" dviju autorica kostimografkinja: Ivane Bakal i Katarine Radošević Galić. 

U ovom vremenu izobilja i bijede, blještavila i tame, kada su mnogima smetlišta izvori života, želimo prikazati jedan odbačeni svijet koji dočarava nešto novo, nešto sjajno, nešto što naše oči vide dok gledamo u odbojni djelić suvišnih i potrošenih stvari koje su nas nekada služile.

Od ničega nešto

od odbačenog učiniti prihvaćeno

kako jedna obična auto guma postane nečija kruna

ili ogledalo  možda

tko to zna?

sve je moguće u kazalištu ako pogledaš malo na smetlištu

ova situacija danas navela nas je na razmišljanje takvo

na premišljanje

baš ovako

OD NIČEGA NEŠTO!!!

(autorice, iz kataloga)

 

Autorice su prebiranjem po smetlištima, kontejnerima, garažama, bakinim ormarima, vlastitim ormarima  i na sajmištima odabirom i kombinacijom starih odjevnih predmeta uz minimalne krojačke intervencije, obrnuto kazališnom procesu, stvorile kazališne kostime.

 

Ivana Bakal kostimografijom se profesionalno bavi od 1986. godine. Nakon Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn (ŠPUD) u Zagrebu, studirala je na Tekstilno- tehnološkom fakultetu, Zavoda za dizajn tekstila i odjeće u Zagrebu - 1987. diplomirala je na Višoj školi dizajn odjeće,  a 2010. magistrala na diplomskom studiju kostimografije. Student je završnog semestra Poslijediplomskog-doktorskog studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer slikarstvo, kod mentora red. prof. Zlatka Kauzlarića Atača, i dr.sc. Martine Petranović, znanstvene suradnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti HAZU. Autorica je brojnih kostimografija, nekoliko scenografija, autorica  je velikih strukovnih projekata, izlaže na samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i svijetu. Autorica i urednica monografija o hrvatskoj scenografiji i kostimografiji. Vanjski je suradnik Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu. Predsjednica je ULUPUH-a i Sekcije za kazalište i film. Članica  je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika od 1990. Dobitnica je više nagrada.

 

Katarina Radošević Galić kostimografijom se profesionalno bavi od 1998. godine.Rođena je 1973. u Zagrebu. Završila je školu za balet i ritmiku, Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn i Višu školu Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu. Aktivno se počinje baviti kostimografijom 1997. kao asistent i suradnik brojnim hrvatskim kostimografima, a istovremeno samostalno djeluje na hrvatskoj i inozemnoj sceni. Dobitnica je nagrade ASSITEJa 2005. Radila je kostime za predstavu Unterstadt koja 2013. dobiva Nagradu Hrvatskog glumišta. Članica je ULUPUH-a od 2001., Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika od 2006. godine.

 

Izložba će se moći pogledati do 2. kolovoza u radno vrijeme galerije: radnim danom od 12 do 19 sati, subotom od 10 do 15 sati, dok je nedjeljom galerija zatvorena. Ulaz je slobodan.

 

Izložba je premijerno održana u Galeriji ULUPUH 2011. godine, a ovom se prilikom, u svom prilagođenom obliku, organizira u Beogradu. Od osamostaljenja Hrvatske, ovo je prvi nastup ULUPUH-a u Srbiji, i put uspostavljanju dugoročne suradnje s ULUPUH-u srodnim udruženjem ULUPUDS-om (Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije) u čijem se prostoru – Maloj galeriji – ova izložba i održava.

 

Izložba je ostvarena uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.